Скандал із вугіллям: що вигадали в Кремлі для економічної легалізації «Л/ДНР»

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Поки що поставки вугілля виглядають як спецоперація, спрямована на підрив і без того непростих українсько-польських відносин, створеня конфліктогенного потенціалу. За цим стоїть робота російської сторони в притаманній їй манері.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи визнання польською стороною фактів закупівлі вугілля в ОРДЛО.

Експерименти з вугіллям

«РФ допомогла реалізувати партію вугілля. Потім зробила інформаційне вкидання, щоб спровокувати журналістське розслідування, яке було проведено. Якщо експеримент вдасться, то поширюватимуть таку практику, щоб переводити поступово маріонеткові утворення на режим самозабезпечення. Мовляв, «грошей немає, але ви тримайтесь». Ось вони й підказують, як можна протриматися», – констатував Гончар.

Він зазначив, що 20 тисяч тонн – не той обсяг, який проводить великий бізнес чи за якого створюють економіку.

На його думку, це очевидний експеримент, що з точки зору інформаційного вибуху вдався.

«Звернути увагу в цій ситуації потрібно не лише на зовнішній українсько-польський аспект. Так, Польща одна з тих, хто найбільш послідовно підтримує позицію України, але тут є внутрішній контекст», – додав експерт.

Небезпечні схеми Путіна

Фахівець припустив, що РФ відпрацьовує досить небезпечні схеми.

«Зокрема, вугілля потрапило до Польщі через територію РФ. Експорт із «Л/ДНР» легалізований за допомогою якогось російського контрагента», – акцентував він.

Насалик: через півтора року Україна не потребуватиме антрацитуМіністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що через півтора року Україна не потребуватиме антрацитової групи вугілля.

За його словами, водночас можуть бути налагоджені схеми, які виглядатимуть цілком легальними, з експорту до Польщі чи Європи з території України.

«Схема така: наприклад, якесь підприємство з непоганою інфраструктурою, поруч є залізнична колія, з’явилися інвестори, в тому числі з окупованої території, інвестують у старий завод, що не працює, переобладнуючи його під прийом та переробку вугілля. Далі – продаж в Україні та за кордон. Продаватиме, звісно, підприємство, зареєстроване в певному місті, зареєструють його як об’єкт економічної діяльності, ліцензування не потрібне. Так можуть створити пункт перевалки. Привезуть з ОРДЛО, там нібито щось перероблять», – підкреслив Гончар.

Він нагадав, що такі схеми потрібно прораховувати вже зараз.

Підсумовуючи, фахівець зауважив, що наразі масштаби ще контрольовані, однак якщо нічого не робити, то масштаби можуть бути більшими.

«Потрібно протидіяти. Поки що це експериментальні кроки РФ», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, міністр енергетики Польщі заявив, що країна відмовиться від закупівлі вугілля в ОРДЛО.

Раніше керівництво українського Міненерго назвало ситуацію «дуже неприємною».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: