Насалик: приватні компанії купують енергетичне вугілля в РФ за ціною близько $80 за тонну

Читать на русском
Деякі приватні українські компанії купують енергетичне вугілля в Росії за ціною близько 80 доларів за тонну, але ці поставки можуть зупинитися в будь-який момент рішенням однієї людини.

Деякі приватні українські компанії купують енергетичне вугілля в Росії за ціною близько $80 за тонну, але ці поставки можуть зупинитися в будь-який момент «рішенням однієї людини».

Про це в ефірі телеканалу «UA: Перший» розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє «Слово і Діло».

«Російське вугілля – я б не сказав, що воно дешеве, але деякими приватними структурами воно закуповується на сьогодні. Той розрахунок, який проводимо ми, приблизний, тому що ми не можемо точно сказати, оскільки це приватні компанії – це в межах $78-80-82 (за тонну)», – сказав він в ефірі програми «Перша Шпальта».

Міністр зазначив, що в ПАР вугілля закуповується за ціною в $97 за тонну, а в США – близько $111-113.

За словами Насалика, поставки вугілля з РФ ненадійні, оскільки в будь-який момент можуть зупинитися через «рішення однієї людини».

Міністр додав, що основним постачальником антрациту крім РФ є ПАР, однак її ресурси обмежені й не можуть повністю забезпечити потреби України. При цьому Насалик спростовує можливість наявності будь-яких корупційних схем із постачанням вугілля зі США.

«Говорити, що там є якась корупційна схема, – це смішно. Тим більше контракт, який підписувався між «Центренерго» та США, проходив у посольстві США», – заявив він.

Також міністр порівняв американське та південноафриканське вугілля: за тепловіддачею й калорійністю американське вугілля приблизно відповідає південноафриканському, але вартість його доставки зі США нижча приблизно на третину.

Крім того, Насалик розповів, що зараз у країні запаси вугілля вдвічі вищі, ніж улітку 2016 року.

Нагадаємо, 6 серпня Насалик запевнив, що тарифи на газ та електроенергію для населення підвищуватися не будуть.

4 серпня голова Міненерго розповів, що до 2019 року Україна відмовиться від використання антрациту на теплоелектростанціях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: