Економічні зв’язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше

Читать на русском

Попри те, що вже майже два роки як ринок Європейського Союзу став доступнішим для українських товаровиробників завдяки Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, обсяги українського експорту до Європи не можна назвати надто високими. Більше того, якщо поглянути на всі країни Європи, включаючи пострадянські, зовнішньоекономічне сальдо нашої країни в більшості випадків є від’ємним. Втім, у відносинах з окремими країнами спостерігається й пожвавлення. Здебільшого це стосується країн, на ринках яких раніше Україна була представлена мало (Іспанії, Португалії, Нідерландів, балканських країн).

Аналітики «Слова і Діла» зібрали дані щодо двостороннього економічного співробітництва України з країнами Європи. З’ясувалося, що серед аналізованих країн (до списку не ввійшли Росія та інші євразійські держави, аналітику по яких ми підготуємо окремо) в лідерах за показниками як імпорту так і експорту опинилися Німеччина, Польща, Білорусь, Італія та Угорщина. Причому, український експорт до Польщі цьогоріч уже сягнув 1,472 млрд дол., поляки ж поставили нам товарів на 1,821 млрд дол. Другою (і останньою країною), експорт України до якої у 2017 році перевалив за 1 млрд дол., виявилась Італія (1,388 млрд дол.), тоді як на український ринок італійських товарів було завезено на 876,1 млн дол.

Показовими наведені вище цифри є в контексті того, що з перелічених вище країн далеко не завжди кількість міждержавних угод виявляється пропорційною обсягам торгівлі та інвестицій. Так, наприклад, за 206 міжурядових угод, що нині діють між Україною та Білоруссю, білоруські інвестиції до України в 2017 році склали всього 31,7 млн дол. До прикладу, Нідерланди, з якими у нас ратифіковано 36 міжурядових угод, цього року вже інвестували в нашу країну понад 6,3 млрд дол. Лідером за цим показником є Кіпр (понад 9,9 млрд дол. інвестицій з початку року), але, беручи до уваги, що ця острівна країна є одним з найпопулярніших у світі офшорів, ці цифри навряд чи можна вважати показовими. Третя за обсягами інвестицій в Україну в 2017 році – Велика Британія (майже 2,2 млрд дол.).

Стежте за публікаціями «Слова і Діла», адже наступна інфографіка серії буде присвячена економічному співробітництву України з євразійськими державами, включаючи Росію.

Дивіться також:

Нагадаємо, раніше портал показав, які країни світу політично та матеріально підтримують Україну в боротьбі проти Росії, а також проаналізував показники зовнішнього боргу нашої країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: