Країни-союзники України: хто і як підтримує Київ у війні з Росією

Читать на русском

На словах російську агресію в Україні засуджує кожен прозахідний політик світового рівня, що себе поважає. Однак для більшості, на жаль, українська проблема за ступенем важливості за роки війни на Донбасі зрівнялася з проблемами країн третього світу: мовляв, вона є, але витрачати зусилля на її вирішення зараз не на часі. На щастя, це стосується не всіх. Сьогодні Київ має низку близьких союзників, які не лише «висловлюють стурбованість», але реальними справами доводять, що безпека України для них так само важлива, як і власна. Крім того, є країни, для яких підтримка Києва у конфлікті з Москвою вигідна з низки економічних і політичних причин.

Днями в інтерв’ю «Громадському» міністр оборони Канади Харджит Саджан заявив, що захоплюється силою й мужністю українських військових а ще сказав одну важливу фразу, суть якої можна передати приблизно так: Канада й надалі допомагатиме Україні, якщо переконається, що ми здатні скористатися цією допомогою.

Муженко розповів, яку летальну зброю Україна попросила у СШАНачальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що США можуть надати українській армії системи повітряної розвідки, танкові системи та інше озброєння.

Пропонуємо вам розібратися, хто на ділі, а хто – лише на словах допомагає нашій країні в час неоголошеної війни. «Слово і Діло» намалювало для вас карту політичних симпатій України у світі та показало, хто і як протягом 2014-2017 років допомагає нашій країні у боротьбі з агресором – Російською Федерацією.

Аналітики порталу розділили симпатиків України за трьома ознаками: політичною підтримкою (запровадження санкцій проти РФ, наприклад), гуманітарною та військово-технічною допомогою. Країн, що надають нашій країні всі три види підтримки, не бракує і, на щастя, серед них є досить впливові гравці. Окрім вже названої Канади, це США, Великобританія, Франція, Німеччина, Австралія і т. д. За даними Міноборони, найбільш масштабну підтримку надали Сполучені Штати Америки. Наприклад, серед найбільш вартісної відправленої до України техніки й обмундирування – лазерні системи імітації тактичних дій MILES (виріб, призначений для тренування солдатів в навчальному бою), радіостанції Harris, медичне обладнання, прилади для розмінування місцевості, пристрої нічного бачення і тепловізори, бронежилети і кевларові шоломи, човни з жорстким корпусом WILLARD , а також радари для контрбатарейної боротьби, автомобілі підвищеної прохідності типу HMMWV, елементи форми і сухі пайки.

Такі країни, як Угорщина, Австрія, Словенія, Болгарія, Фінляндія, підтримують Україну політично й гуманітарно, а Албанія, наприклад, політично і військово-технічно.

Детальніше – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, наприкінці вересня начальник Генерального штабу Віктор Муженко заявив, що частина батальйонів ЗСУ вже сумісні з військами країни НАТО завдяки спільним тренуванням. Також тоді стало відомо, що США виділять Україні 5 млн дол. на систему кібербезпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: