Скільки Україна має заплатити за зовнішнім боргом найближчими роками?

Читать на русском

Нещодавно президент Петро Порошенко підписав закон, який має знизити витрати на обслуговування держборгу. Ми підняли останні дані за розмірами зовнішнього боргу країни й розібралися, скільки Україні потрібно буде заплатити зовнішнім кредиторам в наступні кілька років.

Загалом за останні три роки прямий зовнішній борг України зріс більш ніж на 20% порівняно з початком 2014 року й зараз становить $45,7 мільярда, в той час як валовий зовнішній борг країни зараз становить $113,6 млрд.

При цьому валовий зовнішній борг – це взагалі сукупність абсолютно всіх боргів українських підприємств і громадян перед зарубіжними позичальниками, сюди включаються також прямий державний і гарантований борги.

Напозичались. Пораховано, як зростає державний борг УкраїниСтаном на травень 2017 року сукупний державний борг України перевалив за 74 мільярди доларів. «Слово і Діло» вирішило простежити, як ми до такого дожилися і скільки на сьогодні винен зовнішнім та внутрішнім кредиторам рядовий українець.

Для порівняння, в США на початку вересня держборг перевалив за позначку в 20 трильйонів доларів (приблизно в 437 разів більше за український) – і це не загальний зовнішній борг, а саме державний.

Найбільший обсяг виплат за держборгом поки що був зафіксований у 2015 році, коли Україна виплатила майже 15 мільярдів доларів за зовнішніми запозиченнями, а в 2014 році обсяг виплат склав 4,4 мільярда.

При цьому в 2016 році наша країна виплатила значно менше – близько 0,4 мільярда доларів, в поточному році виплати вже склали 0,2 мільярда, а під кінець року нам належить погасити ще $1,1 мільярда. В 2018 році ця сума збільшиться до $2 мільярдів, а в 2019 і 2020 роках Україні потрібно буде заплатити іноземним кредиторам приблизно по 5 мільярдів доларів щорічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: