Економічні зв’язки України з євразійськими країнами: з ким ми співпрацюємо найбільше

Читать на русском

Незважаючи на російську агресію на Донбасі та анексію Криму, попри численні санкції та обмеження, Росія й по сьогодні залишається основним зовнішньоекономічним партнером України. Понад три роки війни виявилося замало для того, аби послабити економічні зв’язки Києва і Москви. За даними Держстату, за січень-серпень 2017 року обсяг імпорту російських товарів до України сягнув понад 3,5 млрд дол.

Для порівняння, найбільша країна-імпортер із західної Європи, Німеччина, завезла за аналогічний відрізок часу в Україну своїх товарів на 3,138 млрд дол. – про це «Слово і Діло» розповідало в перший інфографіці серії, присвяченої зовнішньоекономічним зв’язкам нашої країни. До російських обсягів імпорту в Україну не дотягує навіть такий гігант світового ринку, як Китай (про це ми розповімо в нашому наступному матеріалі).

Дані, які ми візуалізували цього разу, доводять, що українська влада ще замало зробила для того, щоб позбавитися від економічної залежності від РФ і припинити опосередковано фінансувати її агресію, купуючи російські товари. Крім того, Росія також є і найбільшим ринком збуту українських товарів: за перші 8 місяців 2017 року ми експортували до РФ товарів майже на 2,3 млрд дол. Для порівняння: наш західний сусід, Польща, купив у нас товарів на 1,472 млрд дол. (про це ми писали кількома днями раніше), а на другий за обсягами ринок експорту в Європі, Туреччина – на 1,429 млрд дол. При цьому, турецький імпорт до України нині порівняно невисокий – усього 653,4 млн дол. З інфографіки нижче ви також можете дізнатися, які обсяги співробітництва в України з колишніми радянськими республіками Кавказу.

Вражають і обсяги інвестицій російського капіталу в Україну. Вони на сьогодні також є найбільшими – майже 4,437 млрд дол. за перші вісім місяців року. Це вдвічі менше, ніж потік коштів з «офшорного» Кіпру, зате вдвічі більше, ніж інвестувала в Україну, наприклад, Велика Британія (див. попередню інфографіку серії). При цьому між Росією та Україною продовжують діяти 358 міжурядових угод.

Із Туреччиною у нас укладені 105 договорів, обсяги інвестицій звідти становлять 307,8 млн дол. Третя за масштабом інвестицій в Україну євразійська держава – це Азербайджан (225,2 млн). При цьому про українські інвестиції до цих країн нічого не повідомляється.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» показало вектори розвитку пострадянських країн та їхні основні економічні показники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: