Навчання «Захід-2017»: які висновки необхідно зробити

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У Росії та Білорусі завершилися масштабні військові навчання «Захід-2017». Побоювання з приводу того, що ці навчання можуть стати прикриттям для прихованої окупації Білорусі, не виправдовуються: російські військовослужбовці, які брали участь в цих маневрах, йдуть в місця постійної дислокації. Цілком очевидно, що навчання носили демонстраційний характер і дозволяють зрозуміти, в якому стані зараз перебуває російська армія.

Російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017», які проходили з 14 до 20 вересня в Білорусі та Росії, завершилися. Безпрецедентний масштаб цих маневрів викликав занепокоєння з приводу того, що Росія виношує під їх прикриттям агресивні плани. Висловлювалися думки, що російські війська після завершення «Заходу-2017» можуть не залишити територію Білорусі, а залишитися там, забезпечивши безкровну окупацію цієї країни. Одночасно, таким чином, створювалася військова загроза північним районам України й плацдарм для вторгнення до країн Балтії для того, щоб через Білорусь і Литву створити «сухопутний» міст до географічно ізольованої Калінінградської області.

Однак усі ці побоювання, схоже, не виправдовуються – російська армія йде з Білорусі. Про це говорять білоруські кореспонденти «Радіо Свобода», які спостерігали завантажування російської бойової техніки на одній із білоруських залізничних станцій. Зокрема, на платформи були поміщені близько 50 танків, які прибули своїм ходом із полігону, на якому проводилися навчання. За даними Міноборони Білорусі, всі російські військові, які взяли участь у навчаннях «Захід-2017», до 30 вересня мають залишити територію держави.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив, що військові маневри мали виключно оборонний характер. Проте вони дозволили зробити висновок про те, чого побоюється нинішнє керівництво Білорусі та в якому стані перебуває російська армія.

Білорусь

Легенда навчань дозволяє припустити, що в Білорусі зробили висновки з українських уроків і всерйоз ставляться до проблеми сепаратизму. Організатори військових маневрів вигадали три віртуальних держави – Лубенію, Весбарію та Вейшнорію. За задумом навчань, Лубенія та Весбарія, що розташовані на території Польщі, Литви та Латвії, а також Вейшнорія, розташована на північному заході Білорусі, ведуть бойові дії проти державного союзу Росії та Білорусі.

У Білорусі зробили висновки з українських уроків і всерйоз ставляться до проблеми сепаратизму.

Показово, що територія так званої Лубенії на штабних картах накладалася на Сувалкський «коридор» до Калінінградської області, а «мешканці» віртуальної Вейшноріії тою чи іншою мірою незадоволені нинішнім режимом Олександра Лукашенка. На північному заході Білорусі проживають переважно етнічні поляки й католики, хоча в реальності їхні політичні розбіжності з рештою населення Білорусі не такі вже й критичні.

Втім, будь-яку навіть найсерйознішу ідею можна легко довести до абсурду. Віртуальна Вейшнорія набула несподіваної популярності в користувачів Інтернету. З легкої руки українських і білоруських користувачів вигадана генералами «держава» дуже швидко отримала власний прапор і герб, кириличний інтернет-сайт і twitter-акаунт «Міністерства закордонних справ». Було оголошено навіть про початок видачі «паспортів» Вейшнорії, а будь-які інциденти та аварії, що відбувалися під час проведення цих навчань, пов‘язувалися з успішними діями вейшнорской армії, яка відбиває російську агресію...

Росія

Прикрих інцидентів, до слова, було достатньо, й усі вони пов'язані з діями російських учасників навчань. Так, на самому початку маневрів, 14 вересня, під час посадки на аеродромі в Калузькій області викотився зі смуги й зазнав аварії надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3. Крім того, 16 вересня у Воронезькій області розбився навчально-бойовий літак Як-130, екіпаж якого не постраждав. Також у Ленінградській області під час навчань «Захід-2017» вертоліт Ка-52 дав самочинний залп некерованими ракетами по глядачах на землі. В результаті постраждали троє людей. І, нарешті, в Мурманській області внаслідок ДТП отримали травми командувач російськими ВДВ Андрій Сердюков, його помічник та ад'ютант.

Росія спробувала продемонструвати світові, що має в своєму розпорядженні сильну й навчену армію, в якій налагоджена взаємодія між родами й видами військ, здатну дістати противника в будь-якій точці планети.

Перераховані випадки (за винятком ДТП) говорять про те, що російська армія потребує переозброєння. У складі ЗС РФ є досить багато старої радянської техніки, яка через свій вік у будь-який момент може вийти з ладу. Підвести може й відносно нова техніка – той же вертоліт Ка-52 (свій перший політ машина такого типу здійснила вже після розпаду СРСР у 1997 році). Однак окремі інциденти не мають вводити в оману – під час навчань «Захід-2017» Росія спробувала продемонструвати світові, що має в своєму розпорядженні сильну й навчену армією, в якій налагоджена взаємодія між родами та видами військ, здатну дістати противника в будь-якій точці планети.

Наприклад, незважаючи на запевнення в оборонному характері маневрів, РФ провела випробування й наступальних засобів озброєнь. Так, 18 вересня з полігону Капустін Яр в Архангельській області був здійснений запуск ракети оперативно-тактичного комплексу «Іскандер», яка уразила ціль на максимальній дальності в 480 кілометрів.

Крім того, секретар РНБО України Олександр Турчинов повідомив, що в останній день навчань російські війська відпрацьовували завдання ракетно-ядерного удару. Для цього залучалися 6 літаків дальньої авіації Ту-95МС і Ту-22М3, які здійснили польоти над Баренцовим, Балтійським і Норвезьким морями. Турчинов повідомив і про навчально-бойовий пуск міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 «Ярс» із космодрому «Плесецьк» в Архангельській області по програмних цілях на полігоні «Кура», розташованому на півострові Камчатка.

Ці запуски говорять не лише про справжні масштаби навчань, а й про те, що Росія продовжує брязкати зброєю, використовуючи цей аргумент у тому числі й у дипломатичних суперечках.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: