«Захід-2017» на старті: навчання чи підготовка до наступу

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Завдання стратегічного рівня РФ спрямовані на підготовку до війни з НАТО. Навчання «Захід-2017» мають відверто наступальний характер, а саме завдання поразки силам НАТО на окремому театрі воєнних дій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи російсько-білоруські стратегічні військові навчання «Захід-2017», які пройдуть із 14 до 20 вересня.

Театр воєнних дій

«Навчання РФ мають відверто агресивний характер, спрямований на захоплення території та завдання поразки військам противника. Якщо це так, то логічно, що потрібна постійна інфраструктура для розгортання таких військ та наявність сил передової присутності. Для підготовки театру воєнних дій потрібно багато часу», – констатував Перепелиця.

Експерт нагадав про грузинсько-російські воєнні події й зауважив, що інфраструктуру для воєнної інтервенції Грузії готували півроку.

«Тому, звісно, військові угруповання залишаться й матимуть постійну дислокацію», – спрогнозував він.

Чи є загроза наступу на Україну

«Війська вже розгорнуті в бік України. Там фактично є військова база. До того ж на території Білорусі будують базу, на її основі розгортатиметься ціла наступальна армія. Зараз туди передислоковуються дивізії», – уточнив військовий.

«Захід-2017»: чи загрожує Білорусі «кримський сценарій» і в чому небезпека для УкраїниНавчання «Захід-2017», які пройдуть на території Білорусі разом з російською армією, принесуть проблеми НАТО, а також можуть стати початком анексії.

На його переконання, це сигнал про те, що РФ уже готує перший та другий ешелони для наступу.

«Загроза наступу існує. Те, що ми почали військові навчання у відповідь, дуже важливо. На відміну від 2014 року, Генштаб починає адекватно та вчасно реагувати на загрози», – підкреслив Перепелиця.

За його словами, є ризик, що війська під виглядом навчань можуть розгорнути наступ на Україну.

«Так було в 2014 році, коли навчання «Кавказ» переросли в наступ на територію України», – нагадав він.

На кожну дію є протидія

«Стримати Росію можуть лише активні дії України та НАТО. Альянс уже розгорнув у країнах Балтії навчання для того, щоб бути готовими, якщо ці навчання переростуть у наступ, відбити атаку. Лише силою можна зупинити Росію», - додав спеціаліст.

Експерт зазначив, що це важлива пересторога.

«РФ має зрозуміти: якщо вона починає наступ, то отримає спротив. А під час таких навчань, як «Захід-2017», відбувається стратегічне розгортання військ. Тобто йде налагодження для ведення наступу на території противника або завдання поразки групам ворожих військ. Тому ці навчання несуть велику загрозу для України, країн Балтії та Польщі», – проаналізував Григорій Перепелиця.

За офіційними даними, у військових навчаннях візьмуть участь до 12700 військовослужбовців, близько 70 літаків і вертольотів, а також 250 танків.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що навчання «Захід-2017» не націлені на те, щоб на когось нападати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: