Медична реформа: чому зміни системи провокують розкол

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що з моменту ініціювання медичної реформи нормальної дискусії так і не відбулося, що фактично призвело до розколу.

Про він написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Фахівець наголосив, що відбувся розкол фактично на дві половини – прихильники Супрун і Богомолець-Мусія.

«У цьому середовищі дискусії ані між собою, ані із суспільством не вийшло. Є набір штампів. Якщо ви представляєте інтереси Супрун, вас звинуватять у тому, що ви сидите на грантах і працюєте на руйнування охорони здоров’я», – зазначив експерт.

У разі прихильності до ідей Богомолець чи Мусія будуть звинувачення, що ви ледь не «тітушки», додав Кулик.

«У цій реформі третьої сторони не виявилося. В першу чергу через те, що сторона, яка ініціювала реформу, відмовилася від самого початку вести дискусію», – підкреслив він.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

«Якщо це Міністерство охорони здоров’я не здатне нормально комунікувати та пояснити позицію, це проблема Міністерства охорони здоров’я. Значить, там щось не так із комунікацією. Чомусь немає комунікації з ВР, чомусь немає кампанії з пояснення того, звідки візьмуться гроші та як працюватиме механізм?», – уточнив Віталій Кулик.

Зазначимо, на початку вересня Уляна Супрун заявила, що готова очолити Міністерство охорони здоров'я.

Нагадаємо, рік тому Супрун зобов’язалася запровадити ринкові механізми надання гарантованих державою медичних послуг. Повний перелік її обіцянок – за посиланням.

Чи підтримують українці ініціативи уряду, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: