Порошенко розповів про програму реформ сільської медицини

Читать на русском
За словами Порошенка, на цю програму слід виділити частину конфіскованих Генпрокуратурою активів Януковича.

Програма реформ сільської медицини вже розроблена й покликана виправити жахливий стан речей у цій сфері.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час наради в Києві з питань розвитку сільської медицини, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Рівень медичних послуг (у селі – ред.) є абсолютно таким, що не задовольняє ані мене як президента, ані владу. За моїм дорученням була розроблена програма реформ сільської медицини», – сказав глава держави.

Він назвав «жахливим» стан речей у цій сфері.

«Лише 17% фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій забезпечені транспортом, не вистачає обладнання, ліків. У значній частині фельдшерсько-акушерських пунктів немає персоналу», – констатував Порошенко.

Водночас він наголосив, що в сільській місцевості проживає третина населення країни.

«Україна є однією з найбільших країн Європи за територією, але країною з найбільшою частиною населення, яке проживає в селі. Третина українського народу живе в сільській місцевості. Порівняйте: якщо ви візьмете США, Нідерланди або будь-які інші європейські держави – від 2 до 8% проживають у селі в європейських державах. У нас це 33%», – заявив Порошенко.

За його словами, розроблена програма реформ сільської медицини «дає сучасні відповіді на виклики, які існують зараз перед державою».

Він додав, що на цю програму слід виділити частину конфіскованих Генпрокуратурою активів колишнього керівництва країни.

«Частину коштів спрямувати саме на цю програму як у вигляді разових інвестицій, так і у вигляді субвенцій», – наголосив Порошенко.

«Моїм рішенням питання медичної реформи було винесено на засідання Національної ради реформ. Фракція в парламенті очолила процес доопрацювання, разом із представниками уряду, комітету ВР, громадськими організаціями внесла суттєві доопрацювання. Нацрада реформ схвалила проект. Я хотів би звернутися з проханням до наших народних депутатів, не обов'язково з коаліції, для того, щоб ми доклали максимум зусиль, не затягувати ухвалення медичної реформи. Не подобається комусь, хтось критикує, будь ласка, будемо робити максимум, щоб це врахувати», – сказав президент.

Порошенко зазначив, що через чинну неефективну радянську систему охорони здоров'я значна частина українців позбавлена доступу до медичних послуг. Зокрема, це стосується сільських територій, в яких проживає майже третина населення України.

Раніше стало відомо, коли українці почнуть сплачувати медичні послуги по-новому.

Також повідомляється, які київські медустанови перейшли на платну медицину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: