Платити з власної кишені: які київські медустанови перейшли на платну медицину

Читать на русском
З 1 вересня пацієнтам доведеться платити за операції зі своєї кишені або через страхові компанії.

За попередніми розрахунками, собівартість операцій становить від 80 тис. до 230 тис. грн. Раніше більшу частину цих витрат покривали з держбюджету, тепер пацієнтам доведеться платити за операції з власної кишені або через страхові компанії.

Про це повідомила прес-секретар інституту Людмила Гордон, пишуть «Вести», передає «Слово і Діло».

Які зміни чекають на українську медицину після реформи?За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, Україні слід поквапитися з медичною реформою, бо наступний шанс повернутися до неї випаде лише після парламентських виборів-2019. «Слово і Діло» проаналізувало зміни, що чекають на українську медицину.

«За словами Гордон, попередні розрахунки собівартості операцій вражають – від 80 тисяч до 230 тисяч гривень. Зараз більшу частину цих витрат покривають із бюджету. З 1 вересня пацієнтам доведеться платити зі своєї кишені або через страхові компанії», – йдеться в повідомленні.

Варто відзначити, що пілотний проект із впровадження платних послуг та переходу на самоокупність у чотирьох столичних інститутах – серцево-судинної хірургії ім. Амосова, нейрохірургії ім. Ромоданова, хірургії та трансплантології ім. Шалімова та кардіології ім. Стражеска – мав розпочатися з 1 липня. Але офіційно запустити проект не вдалося, тому що методичка для розрахунку собівартості послуг операцій з МОЗ надійшла лише 30 червня. Постраждали й пацієнти – через нестачу фінансування їх відправляли додому чекати операцій.

«Інститути, які беруть участь у пілотному проекті, мають зберегти базове фінансування – на комуналку та зарплату. Жодні платні послуги не потягнуть таку махіну, як наш інститут», – зазначав на початку серпня Олександр Усенко, директор інституту хірургії ім. Шалімова.

Як повідомлялося, минулого року директору комерційного підприємства повідомили про підозру в розтраті 1 млн грн, виділених на ремонт інституту ім. Шалімова.

В Світовому банку відзначили, що Україна багато витрачає на неефективну медицину.   Нагадаємо, раніше в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супррун розповіла,як і коли уряд збільшить фінансування медицини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: