Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?

Читать на русском

Днями віце-прем’єр-міністр українського уряду Павло Розенко заявив, що програма «Доступні ліки», яка успішно реалізується вже протягом кількох місяців, невдовзі буде поширена на більший асортимент препаратів. Поки що запровадження цієї програми є одним із найбільш відчутних для простих українців кроком Міністерства охорони здоров’я під керівництвом Уляни Супрун.

Втім, основна частина положень медичної реформи все ще чекає на затвердження Верховною Радою. Поки парламент зволікає з її ухваленням, «Слово і Діло» вирішило показати, як громадяни України оцінюють те, що вже вдалося реалізувати.

За даними соціологічної групи «Рейтинг», майже половина українців, а саме 47%, вважають, що за останній рік якість надання послуг у державних медичних закладах погіршилась, а ще третина переконані, що вона залишилась на тому ж рівні, що й раніше. Минулоріч, щоправда, результати аналогічного опитування були ще менш обнадійливими: 55% респондентів зазначили, що послуги стали гіршими, 27% – що їхня якість не змінилась. При цьому в 2017 році лише 8% учасників опитування висловили переконання, що обслуговування в державних лікарнях стало кращим, тоді як у 2016-му покращення послуг відзначали 12%.

Загалом визнання важливості дій Міністерства охорони здоров’я серед населення в більшості вікових категорій ледь сягає половини. Найвище воно серед людей віком від 36 до 50 років – 51%. Найнижче – серед молоді (18-25 років) – всього 40%. В цілому по країні дії МОЗу схвалюють 49% опитаних.

При цьому окремі рішення МОЗу, підтримані Кабміном, все ж користуються популярністю. Наприклад, рішення про відшкодування пацієнтам вартості ліків (від діабету другого типу, бронхіальної астми й серцево-судинних захворювань) підтримують 88% опитаних; створення центрів громадського здоров’я в кожній області вважають гарною ідеєю 66% респондентів; збільшення зарплатні медикам шляхом запровадження контрактного механізму ті виплат медичними страховими компаніями підтримують 57% українців. При цьому до такого нововведення, як контракти між пацієнтами й лікарями за сталою ціною протягом року наші співгромадяни поки що ставляться насторожено й однозначно підтримують тільки 41% (20% заявили, що не визначилися зі своїм ставленням до цього питання, 39% висловились проти).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» вже дізнавалось, кому українці довіряють більше – державним лікарям чи приватним.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: