Початок осені в Кабміні: чи зможуть ухвалити реформи та уникнути політичної кризи

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Позитив у тому, що Кабмін оприлюднив пакет реформ, не цурається їх, а значить, воля до того, щоб втілювати зміни, є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи першочергові завдання уряду та найбільш складні реформи в новому політичному сезоні.

«На осінь заплановані реформи – пенсійна, освітня. Також потрібні рішення щодо законопроекту про реінтеграцію Донбасу, закону про приватизацію та ухвалення нової редакції Кодексів закону про працю. Всі зміни, ймовірно, так чи інакше будуть ухвалені. Єдине, що може впливати на рішення ради, – загальне політичне тло», – припустив Краснопьоров.

«Є проблеми з підвищенням цін на автогаз, будуть протести автомобілістів за зменшення мита на авто, заплановані акції Саакашвілі, який, мабуть, таки прориватиметься через кордон у вересні», – зауважив він.

На його думку, протести можуть вплинути на загальну політичну ситуацію.

«Людей можна підняти. Однак якщо хвиля буде стримана, то реформи будуть ухвалені. В принципі, хоч і з криками, сутичками, що було і на минулій сесії, і буде протягом наступної, але ВР працювала», – додав експерт.

Політолог підкреслив, що існує позиція: влада не ідеальна, але це краще, ніж перевибори.

За його словами, ймовірність політичної кризи невисока, але все ж є, оскільки багато рішень, що були ухвалені навесні та влітку, восени можуть зіграти проти уряду.

Аналітик прогнозує, що однією з найбільш дискусійних буде тема керівництва МОЗ та медичної реформи.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

«Єдності щодо кандидатури Уляни Супрун немає, тому складно сказати, чи зможуть її призначити міністром охорони здоров’я. Скоріш за все, вона залишиться в статусі в. о. Це може бути своєрідним кроком – залишити людину, яка може тягнути медичну реформу, але за яку немає більшості. На сьогодні саме така ситуація», – зазначив експерт.

Політолог підкреслив, що набагато важливіше протягнути медичну реформу, ніж призначити Супрун.

«Скоріш за все, медичну реформу проголосують. Незважаючи на те, що її гальмували, у вересні буде голосування», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Чи підтримують українці ініціативи уряду, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: