Богомолець розкритикувала медичну реформу

Читать на русском
Нардеп БПП, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила, що з Конституції потрібно забрати норму про безоплатну медицину.

З Конституції потрібно забрати норму про безоплатну медицину.

Про це заявила нардеп БПП, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, передає «Слово і Діло».

«Якщо бути чесним і відвертим, то треба визнати, що спочатку потрібно було зняти гарантії в Конституції і сказати людям: Вибачте, радянської економіки нема, грошей нема, і ми не можемо виконати цю норму Конституції. Це правда», - заявила Богомолець.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

Нардеп відзначила, що під відповідну статтю Конституції нема ніяких бюджетних гарантій.

«Неможливо заплатити ні зарплату нормальну лікарям, ні знайти медикаменти для людей. І взяти грошей нема звідки, бо радянської системи економіки вже не буде», – зазначила Богомолець.

Однак, як вважає голова комітету, у системі МОЗ треба негайно втілювати зміни, а негайно голосувати зміни до Конституції не варто.

«Я б цього не робила. У мене був серйозний конфлікт із БПП, коли я не підтримала змін до Конституції. Там записано: якщо в країні війна, то не можна вносити ніяких змін. Якщо ми вносимо будь-які зміни – ми затверджуємо, що в нас нема війни», – пояснила позицію нардеп.

Медична реформа-2017: що зміниться для українців?Спеціаліст медичної галузі поділився міркуваннями та пояснив, що зміниться для громадян в результаті медичної реформи.

Також Богомолець розкритикувала медичну реформу.

«Ставлення до свого здоров’я у нас в країні ділить людей на дві величезні групи: відповідальні, які готові лікуватися, вести здоровий спосіб життя, і люди безвідповідальні. Перші беруть на себе відповідальність, другі – соціально залежні. Ця реформа, яку пропонує міністерство, збереже цей поділ. І для соціально залежних передбачать субсидію. Цими людьми можна буде маніпулювати на кожних виборах. І ми отримаємо патерналістичну державу з цілком суспільством, яким можна буде маніпулювати», – вважає голова профільного комітету.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, яким по суті запроваджують платні медични послуги в державних медзакладах. Але ВР не змогла ухвалила за основу проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, який має підтримати медичну реформу.

Раніше політичний експерт поділився думкою зі «Словом і Ділом» щодо реалізації медичної реформи в Україні та оцінив ініціативи уряду.

Як відомо, до програми «Доступні ліки» вже приєдналася третина аптек України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: