Матіос розповів, кого прокуратура звинувачує в Іловайській трагедії

Читать на русском
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос вважає, що вина за Іловайську трагедію повністю лежить на Росії.
фото: newsnetwork.tv

У розслідуванні Іловайської трагедії немає ніяких підстав для звинувачення громадян України, оскільки вся вина лежить на Росії і її збройних силах.

Про це в інтерв'ю Цензор.нет заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє «Слово і Діло».

«Генерал Литвин здійснював відхід із займаних позицій на підставі розпоряджень Штабу АТО від 24 серпня 2014 року після значних втрат особового складу і техніки сектору «Д» внаслідок постійних артилерійських обстрілів росіян. У разі залишення підрозділів на попередніх позиціях, вони були б знищені артилерійським вогнем противника із території Російської», – нагадав Матіос.

Він зазначив, що в результаті вторгнення 24-25 серпня 2014 року російських регулярних військ під Іловайськом потрапили в оточення сил ворога батальйони МВС «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», «Донбас» і сили сектора «Б».

Матіос вказав, що за даними СБУ, розвідки і штабу АТО в районі Іловайська кількість російських військових разом з бойовиками перевищувало українські сили майже двадцять до одного.

«Мало місце критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних сил РФ і терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», яке становило: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11, бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15, «Гради» – 1 до 24», – уточнив прокурор.

Військовий прокурор заявив, що в зв'язку з ситуацією генерал Руслан Хомчак прийняв правильне рішення виходити з оточення під гарантії російських військових, щоб уникнути численних жертв.

«За таких обставин та враховуючи надані вищим російським військовим командуванням під час чисельних переговорів, як на рівні генеральних штабів, так і на рівні бойових підрозділів, гарантії безпечного виходу з оточення, генералом Хомчаком прийнято, вважаю, єдине правильне в тих умовах рішення для уникнення чисельних жертв українських воїнів – виходити наданими росіянами маршрутами під їх гарантії», – сказав він.

Одночасно Матіос підкреслив, що російські війська порушили домовленості і міжнародні закони і відкрили вогонь з усіх видів озброєнь по колонах українських військ.

«Я готовий запросити будь-яких фахівців права, хай відревізують наші слідчі дії. За цими слідчими діями – можу покласти руку на Біблію – підстав для висунення підозри громадянам України у тих наслідках, які наступили після прямого вторгнення Російської Федерації, немає», – зазначив він.

Нагадаємо, 14 серпня Генпрокуратура оприлюднила результати розслідування щодо Іловайської трагедії, яке генпрокурор Юрій Луценко обіцяв завершити ще до початку 2017 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: