Військовий парад до Дня Незалежності: чи потрібні Україні зовнішні ефекти

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Увечері 16 серпня в Києві на Хрещатику відбулася репетиція військового параду, який пройде 24 серпня з нагоди Дня Незалежності. Організатори цього року вигадали дещо особливе: у парадних «коробках» 24 числа пройдуть підрозділи армій 10 країн-членів НАТО, які надають методичну і матеріальну допомогу Україні. Багато хто вважає військові паради марною тратою бюджетних грошей, однак є кілька причин, чому це не так.

Перший військовий парад з нагоди Дня Незалежності в Києві відбувся 1994 року, наступний – 1998 року. А 2001-го парад був присвячений 10-річчю Незалежності нашої країни. Потім військові паради проводилися у 2003 і 2004 роках, але, наприклад, у 2004-му сценарій не передбачав проходження бронетехніки. У тому параді взяли участь представники абсолютно всіх силових структур. Окрім військовослужбовців ЗСУ, в окремих «коробках» йшли, скажімо, курсанти академії Податкової служби, а замість брязкоту гусениць глядачі могли насолодитися музикою військових оркестрів.

У 2005-2007 роках, коли президентом був Віктор Ющенко, паради не проводилися. До традиції повернулися у 2008 році: на тлі російської агресії в Грузії, слід було показати можливості української армії. У наступному, 2009 році, військовий парад на Хрещатику також відбувся, а ось за часів правління президента Віктора Януковича, в 2010-2013 роках, військові паради на Хрещатику не проводилися.

Полторак розповів про техніку та кількість учасників параду до Дня НезалежностіУ військовому параді до Дня Незалежності на Майдані Незалежності в Києві візьмуть участь понад 4,5 тисячі українських військовослужбовців.

До традиції повернулися 2014 року, після російської анексії Криму і початку війни на Донбасі. Мета була такою ж: показати, що українська армія відроджується і бореться. На жаль, урочистості з нагоди 23-ої річниці Незалежності були затьмарені початком прямого вторгнення армії РФ на територію України, яке закінчилося катастрофою під Іловайськом. Знайшлися люди, які розкритикували проведення параду в 2014 році: на їхню думку, війська і техніка, які взяли в ньому участь, могли бути спрямовані на допомогу оточеним підрозділам. Однак результати недавнього розслідування військовою прокуратурою причин трагедії під Іловайськом указують на інші причини поразки української армії в серпні 2014 року.

Однак відтоді традиції проведення військових парадів на Хрещатику вже не зраджували. А марш-2016, присвячений 25-ій річниці Незалежності, взагалі вважається наймасштабнішим, перш за все, за кількістю представленої військової техніки. Рік тому центральною вулицею столиці пройшли близько 4 тисяч військовослужбовців, а також 200 різних бойових машин.

Військовий парад відбудеться і 24 серпня 2017 року. Вже тривають його активні репетиції. У середу, 16 серпня, перша така репетиція відбулася на Хрещатику. Глядачам підготували сюрприз: 24 серпня в парадних «коробках» вперше пройдуть військовослужбовці 10 країн-членів НАТО з числа тих, які допомагають Україні відбивати російську агресію. Крім того, на Хрещатику буде організована виставка військової техніки, де покажуть 70 різних виробів, 25 з яких є новинками, розробленими вітчизняними конструкторами в останні три роки.

Ідея проведення військових парадів у Києві завжди має своїх противників. Окрім історії з Іловайськом їхні основні аргументи зводяться до того, що нема чого влаштовувати бенкет під час чуми і витрачати гроші на паради під час кризи. Крім того, бойова техніка псує асфальтне покриття на Хрещатику (під час репетиції параду 2016 року гусениці деяких бойових машин дійсно залишали сліди на асфальті). Щоправда, цього разу проходження бронетехніки головною вулицею країни не планується.

Але є безліч аргументів на користь того, чому військовий парад потрібен.

День Незалежності України: грузинські військові візьмуть участь у парадіЗагалом в параді до Дня Незалежності візьмуть участь 4,5 тис. Військовослужбовців, з них більше тисячі – учасники АТО.

По-перше, це дійсно красиво. Злагоджене проходження парадних розрахунків і грізний вигляд танків, гармат та інших видів бойової техніки викликає гордість за свою армію і створює у населення впевненість в тому, що країну є кому захищати.

По-друге, паради під час війни мають потужний пропагандистський вплив на супротивника. Одним із яскравих прикладів такого впливу в історії воєн вважається парад 7 листопада 1941 року в Москві, коли наступаючим німецьким військам показали, що бойовий дух радянських військ досить високий. Таке ж значення військові паради мають і в наші дні: ворог повинен бачити, що наша країна здаватися не збирається і продовжує зміцнювати свою армію. А поява нових зразків військової техніки на Хрещатику буде свідчити ще й про те, що українська армія переозброюється і оновлюється.

І, по-третє, участь у параді військовослужбовців країн-членів НАТО покаже, що наша країна, як і раніше, має велику міжнародну підтримку. Це, разом з двома попередніми факторами, повинно застерегти противника від реалізації подальших агресивних планів проти нашої країни.

Іноді зовнішні ефекти варті витрачених грошей і подряпаного асфальту. І військовий парад до Дня Незалежності України - якраз такий випадок.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: