Гроші на армію: чи отримає Україна нові танки «Оплот»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Нещодавно президент Петро Порошенко підписав найважливіші зміни до державного бюджету, згідно з якими на 6 мільярдів гривень збільшується фінансування оборонного сектора. Серед іншого, гроші планують скерувати на закупівлі новітніх українських танків «Оплот», засобів радіоелектронної боротьби, безпілотних літальних апаратів, ракетного озброєння, забезпечення соціального захисту військовослужбовців. Майже 25% від заявленої суми мають бути використані на будівництво нового патронного заводу замість того, який Україна втратила в Луганську влітку 2014 року. Обіцянки глави держави мають гарний вигляд, але на ділі ситуація у сфері ВПК така, що їх виконання може сильно затягнутися.

Зміни до державного бюджету 2017 року, підписані Петром Порошенком у перших числах серпня, передбачають виділення додаткових 6 мільярдів гривень на фінансування кількох важливих напрямків у оборонному секторі України. Надходження цих коштів вдалося забезпечити за рахунок грошей, конфіскованих у високопоставлених чиновників попередньої влади.

Порошенко заявив, що в Україні підвищать рівень доплат військовим в АТОПрезидент уточнив, що доручив підняти утримання військових, які перебувають на першій лінії оборони до 10 тисяч гривень на місяць, на другій - до 4,5 тис.

Зокрема, за словами Порошенка, значна частина коштів буде скерована на будівництво заводу з виготовлення боєприпасів. «На сьогодні ми маємо збудувати сучасний завод, який би забезпечив Збройні сили різними видами боєприпасів», – підкреслив глава держави.

Нагадаємо, на засіданні РНБО 10 липня, на якому, власне, й розглядалися ці зміни, йшлося про те, що на будівництво заводу з виготовлення боєприпасів має бути виділено не менш ніж 1,4 мільярда гривень (майже 25% від заявленого додаткового фінансування). Такий завод життєво необхідний нашій армії, адже влітку 2014 року ми втратили єдиний в Україні Луганський патронний завод і зараз воюємо на старих радянських запасах. Вони великі, але не безмежні, і якби бойові дії на Донбасі досі тривали хоча б з інтенсивністю літа 2014 року, ми б уже відчували брак боєприпасів для всіх основних типів стрілецької зброї.

Наступна стаття витрат – це придбання нового озброєння, яке також конче необхідне українській армії. У зв'язку з цим президент згадав про новітні українські танки «Оплот», засоби радіоелектронної боротьби та безпілотні літальні апаратах. «Ми готові до виробництва нових українських ракет, які добре пройшли випробування», – додав Порошенко.

Говорячи про ракети, президент, очевидно, мав на увазі комплекс «Вільха», виконаний на базі старої радянської реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) «Смерч», але оснащений новітньою керованою ракетою, розробленою київським КБ «Луч». Завдяки цій ракеті, дальність і точність дії старої радянської РСЗВ значно підвищилися, а саму «Вільху» успішно випробовують протягом останніх півтора року. Нова система допоможе вирішити проблему старіння єдиного в нашій армії оперативно-тактичного ракетного комплексу «Точка-У», що перебуває в строю вже понад 40 років.

Відома й кількість танків «Оплот», які планують передати в розпорядження ЗСУ. Побувавши в червні на харківському заводі ім. Малишева – підприємстві, де виробляється українська бронетехніка, – секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що до кінця 2018 року в армії мають з'явитися 10 «Оплотів». Сьогодні ці танки поставляються до Таїланду за ціною близько $5 мільйонів за одиницю. Якщо відштовхуватися від цієї ціни, то партія в 10 танків обійдеться бюджету більше, ніж у 1,2 мільярда гривень. Загалом, як повідомив Петро Порошенко на засіданні РНБО 10 липня, на закупівлю нового озброєння й техніки може бути витрачено близько 1,6 мільярда гривень.

І, нарешті, щонайменше 1 мільярд з обіцяних шести президент доручив скерувати на реалізацію програми з будівництва житла для військовослужбовців-контрактників.

Підписані зміни до держбюджету надзвичайно важливі для життєдіяльності ЗСУ. Однак при виконанні президентських обіцянок можливі великі труднощі.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє реформувати систему забезпечення житлом військовослужбовцівСказано 5 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

По-перше, проблема забезпечення житлом військовослужбовців існує майже стільки ж часу, скільки існує сама українська армія. Вирішити її намагалися в тому числі й за рахунок реалізації «надлишкового майна», тієї ж техніки та боєприпасів. Все це призвело до того, що ЗСУ виявилися не готовими до війни, а житлова проблема так і не була вирішена.

По-друге, контракт на поставку до військ десяти танків «Оплот» уже був укладений майже 10 років тому, але так і не був виконаний через брак фінансування. Тим часом заявлені нині темпи виробництва – 10 машин до кінця наступного року – свідчать про те, що промисловість готова поставляти військовим лише по одному «Оплоту» на місяць, що категорично недостатньо для того, щоб переозброїти армію, якій потрібні сотні нових танків.

PR-проліт президента Порошенка: навіщо він поліз у винищувачПоліт Порошенка у винищувачі в День ПС України не лише не додав йому симпатиків через порівняння з Путіним, а й був просто нелогічним: надто це дорогий піар-хід e країні, чиї Повітряні сили вельми скромно фінансуються.

І, нарешті, по-третє, обговорення необхідності будівництва нового патронного заводу проходить в Україні вже майже три роки на рівні уряду та держконцерну «Укроборонпром». Повідомлялося про різні проекти запуску нового патронного виробництва, в тому числі за участю іноземних інвесторів, але віз і нині там. А оскільки без боєприпасів будь-яка, навіть найсучасніша зброя, абсолютно марна, Петру Порошенку, очевидно, доведеться особисто контролювати, як будуть витрачені додаткові 6 мільярдів, щоб усі обіцянки втілити в реальність.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: