Депутатські плани: чи залишиться ВР без канікул, що придумають із реформами та епопеєю з «недоторканними»

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Парламент не має глобального інтересу до реальної роботи. Максимум, чого варто очікувати, це продовження роботи на тиждень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновник компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи намір спікера ВР продовжити сесію до вересня.

«Візит Столтенберга та інших західних представників до Києва – це можливість для чиновників налагодити контакт, оцінити ситуацію. При цьому на засіданні Ради, де обговорювалися перспективи членства України в НАТО, стандарти Альянсу, не було й третини депутатів. Це свідчить про те, що інтересу до реальної роботи немає. Ця ситуація показова, тому плани працювати до кінця літа – піар-крок», – констатувала Одарченко.

Тим більше, зауважила вона, Парубія складно вважати авторитетом для інших політиків.

«Парубій організувати роботу Ради не може. Роботу ВР можуть організувати голови фракцій або президент, якщо чинитиме організаційний тиск на власну політисилу. Якщо цього не відбулося вчора, коли на порядку денному було питання членства в НАТО, то навряд чи це відбудеться в майбутньому», – наголосила вона.

На її думку, максимальний варіант для депутатів – продовжити роботу на тиждень, але не до вересня.

«Питання щодо зняття недоторканності зможуть вирішити швидко. Тим більше регламентний комітет свою позицію озвучив», – додала вона.

За словами політтехнолога, щодо реформ, то голосування можуть пройти за аналогією з ухваленням бюджетних рішень.

Названі найбільш та найменш відповідальні депутати парламентських фракцій«Слово і Діло» визначило, хто в парламентських фракціях подає приклад іншим депутатам, виконуючи обіцянки, а хто – пасе задніх.

«Поспіхом уже голосували за бюджет. Так само голосуватимуть за пенсійну та медичну реформи, а потім критикуватимуть їх на ефірах», – зазначила вона.

На думку експерта, за останні два тижні взагалі були зміщені акценти.

«Обговорювалося питання зняття недоторканності з Розенблата, Полякова та інших народних депутатів, що не є глобально цікавими з точки зору реального законодавчого процесу. Натомість не обговорювалися законопроекти реформ. Медіа диктують власні закони, а медична реформа була б не такою цікавою з точки зору виступів. Тому, не маючи глобального інтересу, ВР просто проголосує запропоновані законопроекти. Не буває підходу до бюджету країни одного, а до реформи – іншого», – проаналізувала Катерина Одарченко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» зафіксувало 93 обіцянки спікера ВР Андрія Парубія. Загальний показник рівня його відповідальності – 39%.

Детальніше про те, хто увійшов до топ-трійки найбільш відповідальних нардепів, аналітики порталу розповідали в матеріалі «Названі найбільш та найменш відповідальні депутати парламентських фракцій».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: