У суду відсутні законні підстави залишати Гужву під вартою – адвокат

Читать на русском
Адвокат Ігоря Гужви заявив, що озвучені прокутарутою й поліцією докази правопорушення головреда видання Страна.ua не витримують критики.
Андрій СмирновФото з відкритих джерел

За словами адвоката Ігоря Гужви Андрія Смирнова, публічно озвучені правоохоронцями докази правопорушення головного редактора видання «Страна.ua» не витримують критики з юридичної точки зору.

Про це він заявив у ході брифінгу в п’ятницю, 23 червня, коментуючи перспективи суду щодо запобіжного заходу Гужві, інформує «Слово і Діло».

По-перше, як зазначив адвокат, формулювання «вимагання» не може бути застосоване до посадової особи комерційної структури, якою є редакція «Страни.ua».

«ЗМІ – це комерційна структура. Інкримінувати діяння вимагання, за тією самою фабулою, яку вчора сказав пан Луценко, що він (Гужва – ред.) вимагав за нерозміщення компрометуючих матеріалів щодо народного депутата… З точки зору юриспруденції мені складно збагнути, як можна вимагання інкримінувати вимагання особі, яка є посадовою особою комерційної структури за те, що вона фактично виконує свої бізнесові обов’язки», – пояснив Смирнов.

Обшуки в редакції «Страна.ua»: чому Україні потрібен надзвичайний стан в інформаційній сферіЕксперт-кримінолог оцінила ситуацію довкола затримання головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужви.

Другим аргументом на користь того, що звинувачення проти Гужви сфабриковане, є, на думку адвоката, сумнівність задіяних слідством свідків.

«Поспілкуватися, встановити цих осіб (крім їхніх анкетних даних), чи були вони свідками отримання (хабара – ред.), чи були вони свідками вимагання, чи звідки вони взагалі взялися вчора в приміщенні редакції «Страна.ua», не видавалося можливим», – додав Смирнов.

Крім того, він висунув припущення про те, що якщо редакція «Страна.ua» володіла певними компрометуючими даними на народного депутата Лінька, то було б логічно, аби правоохоронці оприлюднили їх як доказ.

Заступиця ж Гужви Світлана Крюкова при цьому зазначила, що про жодний компромат проти нардепа-«радикала» їй нічого не відомо.

«Наскільки я знаю, нічого не готувалося. В усякому разі, мені як замредактора сайту «Страна.ua» жодних таких розпоряджень не надходило», – прокоментувала вона.

«За моїми розрахунками, якщо повідомлення про підозру все ж таки буде вручено сьогодні, то суд може відбутися і сьогодні ввечері, і завтра», – спрогнозував час розгляду справи Гужви в суді Смирнов.

Як відомо, Гужві інкримінують вимагання й отримання від народного депутата від «Радикальної партії» Дмитра Лінька коштів у розмірі 10 тис. грн (частина хабара в 20 тис. дол. нібито за нерозголошення інформації особистого характеру).

Пізніше в прокуратурі уточнили, що гроші від Лінька отримав помічник Гужви.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: