Обшуки в редакції «Страна.ua»: реакція соцмереж

Читать на русском

Реакція соціальний мереж на дії правоохоронців в офісі Страна.юа, а також затримання головного редактора видання.

Увечері 22 червня працівники Служби безпеки України провели обшук у редакції видання «Страна.ua», після чого був його затриманий головний редактор Ігор Гужва. Як пізніше повідомили в Генеральній прокуратурі, Гужва був затриманий за здирництво.

Соціальні мережі в даному питанні розділилися в думках.

Приміром, народний депутат Андрій Тетерук звинуватив головного редактора «Страна.ua» в роботі на російську пропаганду.

«Гужва – безпринципна, продажна істота, гвинтик у потужній системі російської пропаганди, що працює над знищенням України. Протидія на державному рівні в інформаційному просторі провалена, і тому реакція на новину Генерального прокурора про затримання Гужви на вимаганні хабара стала яскравим прикладом того, як суспільство втомилося бачити безкарність кремлівських консерв», – написав нардеп.

Журналіст Володимир Бойко розповів, як у минулі часи, коли чинний генеральний прокурор Юрій Луценко був головредом одного з українських видань, він особисто отримував від Луценко конверти з грошима.

«В 2002–2004 році я працював у тижневику «Грані-плюс», власником і головним редактором якого був Юрій Луценко. Зрозуміло, що гонорари я отримував «у конверті» безпосередньо з рук Юрія Віталійовича, а існувало це видання завдяки тим коштам, які Луценко «заробляв» шляхом шантажу своїх колег – народних депутатів України», – повідомив журналіст.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко заявив, що правоохоронці мають швидко надати всі докази на підтвердження серйозності висунутих звинувачень.

«Обшук редакції ЗМІ та затримання головного редактора – надзвичайна ситуація! Особливо враховуючи, що «Страна.ua» має високі рейтинги й дозволяє собі системно критикувати високопосадовців. Тому силовики мають якомога швидше надати переконливі докази на підтвердження серйозності висунутих звинувачень. Але до всього, уже ми говоримо про факт – недопуск адвокатів і нічну силову спецоперацію. Редакційна політика цього інтернет-видання, безумовно, викликає багато запитань. Але вона має обговорюватися самими журналістами, експертами, суспільством. Якщо є порушення закону – то тільки тоді включається держава», – наголосив він.

Куратор освітньої платформи «Свободная» Дмитро Раїмов рекомендував усім стежити за подіями навколо «Страна.ua».

«Обшук у редакції українського незалежного ЗМІ. Рекомендую всім зараз стежити за обшуками в «Стране». Є відео, як не допускають адвокатів. Відео, де поняті не представляються й ховають обличчя. Відео, де слідчі не показують ні свої документи адвокату, ні постанову суду. Тиск на журналістів. Арешт редактора. Блокування роботи редакції», – написав Раїмов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: