Обшуки в редакції «Страна.ua»: чому Україні потрібен надзвичайний стан в інформаційній сфері

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Проблема в тому, що в Україні є низка ЗМІ, що займають проросійську позицію. В цій ситуації треба бути чесними й визнати, що у нас відсутнє законодавство, яке би дозволяло закривати ЗМІ чи обмежувати їхню діяльність. Вплинути на ЗМІ можна лише за допомогою Кримінального Кодексу, де встановлена відповідальність за заклики до повалення конституційного ладу чи посягання на територіальну цілісність.

Про це, оцінюючи ситуацію довкола затримання головного редактора видання «Страна.ua», розповіла в коментарі «Слову і Ділу» юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр.

«Провина влади в тому, що у нас не напрацьовані норми інформаційної політики в умовах війни. Законодавча база виявилася не готовою до таких викликів та не забезпечує інформаційну безпеку нашої країни. Має бути запроваджений надзвичайний або спеціальний стан в інформаційній сфері. Такий би стан передбачав і особливий режим управління в інформаційній сфері на період війни, АТО», – міркує Маляр.

На її думку, в умовах спеціального режиму Україна могла би накладати обмеження на телеканали та інші медіа.

Свобода «правильного» слова: як змінюється інформаційна політика владиПолітичний експерт оцінив позицію влади і розповів, чому в Україні погіршується ситуація зі свободою слова.

«Проблема в тому, що для цього треба створювати норми. До того, як будуть створені ці норми, всі наші претензії та хвилювання лежать виключно в морально-етичній, а не в правовій площині», – підкреслиює експерт.

Вона зазначає, що висновки з даної справи наразі робити недоцільно.

«Потрібно зважати на другу сторону. Є потерпілий, з якого вимагали гроші. Незрозумілим залишається поки: це вимагання чи хабар? Це різні речі. Однак, дійсно, коли відкривають провадження проти політиків, журналістів, редакторів – будуть підозри, що справа може лежати в площині переслідувань. Знаючи це, правоохоронці повинні відповідально ставитися до всієї інформації, яку оприлюднюють, та бути більш переконливими в доказах», – коментує Маляр.

Як відомо, ввечері 22 червня головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужву затримали за вимагання й отримання хабара в розмірі 10 тис. дол.

Сам головред видання пов'язує обшуки з критичними публікаціями на адресу депутата Верховної Ради Дмитра Лінька («Радикальна партія»).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: