У Чорнобильській зоні висадили дерева, здатні поглинати радіонукліди

Читать на русском
За попередніми даними, дерево павловнії за 5 років досягає до 20 метрів у висоту і швидше за інші рослини поглинає радіоактивні елементи, які містяться у ґрунті.

У рамках наукового проекту на території зони відчуження висадили експериментальні дерева павловнії, які здатні поглинати радіонукліди.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Держагентства з управління зоною відчуження, передає «Слово і Діло».

Чорнобильська трагедія 31 рік потому. Що Ви знаєте про аварію на ЧАЕС? ТЕСТАварія на ЧАЕС стала однією з найбільших техногенних катастроф людства, але вона досі оповита численними легендами й неодноразово ставала предметом спекуляцій. Пропонуємо перевірити свої знання за допомогою простого тесту.

«Результатом експерименту буде оцінка параметрів накопичення радіонуклідів цією рослиною на ділянках з різним ступенем радіонуклідного забруднення», — йдеться у повідомленні.

Дослідження проводитимуть протягом наступних 5 років спеціалісти ТОВ «Науковий парк ЧОРНОБИЛЬ» у співпраці з ДСП «Екоцентр», ДСП «Північна Пуща» та Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником.

За попередніми даними, дерево павловнії (Paulownia Clone In Vitro 112) за 5 років досягає до 20 метрів у висоту і швидше за інші рослини поглинає радіоактивні елементи, які містяться у ґрунті.

Зазначається, що здатність павловнії концентрувати радіонукліди може бути використана для очищення грунту.

Трагедія без строку давності: чи небезпечний Чорнобиль через три десятиліттяГолова Всеукраїнської екологічної ліги розповіла, наскільки зона ЧАЕС небезпечна сьогодні та що потрібно для реабілітації території.

Усього було висаджено 100 саджанців павловнії на 4 майданчиках, з урахуванням стану радіаційного забруднення та складу ґрунтів.

Paulownia Сlonе in Vitro 112 – штучно виведений вид павловнії, який характеризується високими показниками за темпами приросту, стійкістю до шкідників, захворювань та екстремальних температур.

Нагадаємо, новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській атомній електростанції планується ввести в експлуатацію в листопаді 2017 року.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, настав час економічної реабілітації територій навколо ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: