Порошенко: за газовий контракт 2009 року має бути політична відповідальність

Читать на русском
Президент Петро Порошенко вважає, що за підписання газового контракту зі здачею національних інтересів України повинна бути політична відповідальність.

Президент Петро Порошенко вважає, що за підписання газового контракту зі здачею національних інтересів України повинна бути політична відповідальність.

Так він прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу про скасування претензій «Газпрому» за умовою «бери або плати», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

Порошенко зазначив, що наявний в договорі принцип «бери або плати» є грабіжницьким, оскільки передбачає, що скільки б не було спожито газу, а платити потрібно за 52 млрд кубометрів – обсяги, які Україна ніколи не споживала.

«Був поставлений злочинний підпис, взявши зобов’язання абсолютно незаконні, неринкові, корупційні. Уявіть собі - я був обраний Президентом, і через декілька тижнів отримую позов майже на 40 млрд доларів, що Україна має сплатити країні-агресору за послуги і товари, які ми ніколи не отримували, базуючись на злочинному контракті», – заявив він.

При цьому він підкреслив, що попередні уряди не звернулися до суду зі спробою оскаржити такі умови договору.

«Ви спитаєте, чому ж вони не пішли в 2013, 2012, 2010 чи 2009 роках, одразу же після підписання? А відповідь – сиділи на газовій голці, руки були зв'язані корупційними оборудками», – зазначив Порошенко.

«Є багато розмов, яка ж відповідальність має бути? Друзі мої, знаєте як в Біблії: «не судіть і не судимі будете». Я говорю не про кримінальну відповідальність – це не справа Президента, є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність. Коли ви поставили країну на коліна і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішніми експертами, а найвищою міжнародною судовою інстанцією. Доведено, що здані інтереси України», – додав глава держави.

Нагадаємо, 6 червня у фракції «Блок Петра Порошенка» попросили перевірити обставини підписання Юлією Тимошенко газового контракту з Росією на предмет державної зради.

У той же день Тимошенко відповіла на звинувачення в свою адресу, заявивши, що газовий контракт використовують для боротьби з нею як з політичним опонентом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: