Справа проти «Батьківщини»: чому наступ на Тимошенко може обернутися поразкою Банкової

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Наступ на політичні позиції Юлії Тимошенко закінчиться рівно там, де й розпочався. Однак він є свідченням наближення дострокових виборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи інформацію про те, що суд зобов'язав Генпрокуратуру відкрити справу проти ВО «Батьківщина».

«У нас від початку неправильна система фінансування партій. По-перше, корупцію ще треба довести. По-друге, головне, аби гроші не були іноземного походження. Немає чого «годувати» всі партії з бюджету. В кращому випадку, можливо, частину коштів конфіскують у партії Тимошенко. Яскравий приклад – Франція. Ле Пен також грошей не дають, але йти на вибори це їй не заважає», - констатував експерт.

Крім того, на його погляд, звинувачення на адресу Юлії Тимошенко у державній зраді виглядають не зовсім коректно і є продовженням одного й того ж самого політичного ланцюжка, у якому – і справа проти партії.

«2006 рік знаменувався загостренням відносин з Росією з приводу постачання газу в Україну. Потім була урядова криза. Однак того року Ющенко фактично відмовився від контрактів, які передбачали вартість російського газу для України в 50 доларів. Чому не обговорювати те, що тодішній президент відмовився від вигідних контрактів? Тимошенко ж завершила газову кризу, хоча дійсно – завдяки завищеній ціні палива. Можна критикувати ту ціну, не сприймати саму Тимошенко, але справа була не в ній одній: тому контракту передувало багато драматичних передумов, в яких головну роль грала не Тимошенко, а інші політики» - відзначив політолог.

На його погляд, наступ на Тимошенко підтверджує, що дострокові вибори стають ближчими з кожним днем.

«Принаймні з кінця березня українські політики ніби виголошують передвиборчі програми», - додав він.

За його словами, рейтинги показують сильні електоральні позиції лідера «Батьківщини».

«Юлія Тимошенко – головний опонент Президента, а «Батьківщина» заважає БПП. Можна її критикувати, і є за що, але вона все одно сильний політик, який становить загрозу Порошенкові і його команді, їхнім подальшим кар'єрам», - вважає Воля.

Як змінилися рейтинги провідних політичних сил і кандидатівЗа останні півроку в симпатіях українських виборців відбулися істотні зміни: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінилися політичні пристрасті українців.

Експерт додав, що зараз у президентській адміністрації намагаються використати газову тему у своїх політичних цілях.

«Наразі газ зараз продається по ціні вищій, аніж вартість, погоджена Тимошенко в контракті 2009 року, й тоді насправді пересічний споживач не відчув змін. Зате зараз українець підвищення внутрішніх цін відчув на власному гаманці», - наголосив він.

«Президентська команда не врахувала, що говорити зараз про ціну газу в контракті Тимошенко 2009 року – давня нецікава платівка. Тимошенко легко покаже, що навіть тоді ціни не були такими важкими, як зараз. Тема газової корупції видається програшною для Банкової. БПП сам зараз роз'ятрює у виборців тему – а що ж зараз змінилося з цінами на газ. На цьому Тимошенко виграє. Звинувачення виглядають по-дитячому, особливо якщо у АП було бажання знизити рейтинги Тимошенко та її шанси стати першою», - резюмував Володимир Воля.

Кому з політиків українські виборці симпатизують найбільше, аналітики порталу з'ясували в матеріалі «Як змінилися рейтинги провідних політичних сил і кандидатів».

«Слово і Діло» зафіксувало 19 обіцянок Юлії Тимошенко. Загальний показник рівня її відповідальності - 39%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: