«Зрадницький» газовий контракт і підозра в держзраді: що загрожує Тимошенко?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Якщо до суті газового контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» є питання, то за формою він прийнятний. Ймовірно, і сьогодні аналогічні за формою контракти між росіянами та їхніми європейськими контрагентами продовжують виконуватися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи намір БПП вивчити газовий контракт Тимошенко на предмет наявності ознак державної зради.

«Однак контракт дійсно містить низку положень, які залишають чимало запитань, і незрозуміло, як вони опинилися в документі. По-перше, дуже великий обсяг газу за принципом «бери або плати». Можна було його зафіксувати на рівні меншому, ніж 52 млрд куб. м на рік. Чому цього не зробили? По-друге, дуже висока базова ціна в 450 доларів у формулі, за якою розраховується вартість газу на квартал для України», - пояснює фахівець.

«Низька кваліфікація чи то чиновників, чи то самої Тимошенко, яка за фактом «благословила» підписання цього контракту, чи то інші фактори тоді зіграли. Але результат такий, який є. БПП має підстави ініціювати таке розслідування», - зазначив він.

Однак, на його думку, вкрай малоймовірно, що ситуація насправді завершиться якимись серйозними наслідками для Юлії Тимошенко.

«Можуть застосувати до лідера БЮТ якісь санкції. Але до колонії, як при Януковичі, її ніхто не поверне», - додав Марунич.

На його думку, зараз важливо дочекатися остаточних рішень міжнародного суду у спорі між «Нафтогазом» і «Газпромом» щодо того, хто, кому й скільки повинен заплатити за газ.

Стокгольмський арбітраж: що вирішив суд за газовим контрактом і чому Україні рано радітиЧлен Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій пояснив, що означає проміжне рішення стокгольмського арбітражу за першим позовом «Нафтогазу» та «Газпрому» і чи справді це перемога України.

«Однозначно Україна все одно платитиме «Газпрому». Може, не весь борг, але платити доведеться. По-друге, не варто забувати, що поки тривав судовий процес, ми купували дорогий реверсний газ. Переплатили за весь час близько мільярда доларів. Хіба це можна назвати перемогою? Єдиний плюс – скасування правила «бери або плати». Але ж протягом дії контракту Україна цю норму не виконувала», - аналізує фахівець.

«Особливих фінансових вигод від рішення арбітражу Україна не отримає. Ніякого перегляду ціни на газ, про який говорив (глава НАК «Нафтогаз України») Андрій Коболєв, не буде. Все це – брехня. Ніхто не знизить ціну, компенсацій не буде, крім, можливо, зниження суми нашого боргу перед росіянами», - резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, чинний прем'єр Володимир Гройсман вважає, що 2009 року уряд Тимошенко підписав «зрадницький» газовий контракт з Росією.

31 травня Стокгольмський арбітраж виніс проміжне рішення про перегляд ціни газу для України з урахуванням ринкових умов, відхилив принцип «бери або плати» і скасував заборону на реекспорт газу «Нафтогазом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: