Прес-конференція Порошенка-2017: що пробував приховати і про що не сказав Президент

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

**Назагал прес-конференцією цей захід назвати складно, оскільки жодного звіту за підсумками виконаних і невиконаних обіцянок з вуст Президента не прозвучало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, оцінюючи прес-конференцію Президента України, що відбулася 14 травня.

«Увесь комплекс соціально-економічних питань, починаючи від тарифів і закінчуючи «Роттердамом плюс», був упущений. Саме цей спектр питань насамперед хвилює українців, але про них не прозвучало нічого. На жаль, промовчали і про офшорну справу Президента, і про звинувачення на адресу його найближчого оточення в управлінні судами. Це наслідок специфічного способу ведення прес-конференції або ж недостатнього розуміння журналістами суспільного інтересу», - міркує Бортник.

На думку експерта, під час прес-конференції Порошенко не відповів ані на одне із найскладніших питань.

У 2016 році Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянкуУ 2016 році український Глава держави Петро Порошенко виконав 22% обіцянок. Зокрема, збільшив контрактну складову ЗСУ.

«Складних питань Порошенко або уникав і не відповідав прямо, або скочувався до стандартної риторики: війна, Путін, вороги... До найбільш складних питань можна віднести розслідування резонансних убивств, справу Шеремета, питання по плівках Онищенка, навчанню президентських дітей за кордоном і щодо банку Порошенка», - вважає політолог.

На його погляд, незважаючи на те, що Президент намагався приховати емоції, хвилювання все ж було дуже помітним.

«На деякі питання Президент відверто злукавив, не давши чесної відповіді. Зокрема, відповідаючи на питання про Міжнародний інвестиційний банк, він спершу сказав, що не володіє інформацією про прибутки банку, а буквально за хвилину заявив, що такі довідки наводилися, і став деталізувати інформацію. На цьому питанні Порошенко «обпікся», - оцінює експерт.

За його словами, як така прес-конференція не відбулася, оскільки в її рамках не пролунав раціональний аналіз подальшого розвитку ситуації в країні. «У 2014 році суспільству вже представляли «План-2020», який був частиною виборчої програми Порошенко і про який в АП після виборів тут же успішно забули», - нагадав Руслан Бортник.

Прес-конференція Президента була радше спробою провести StandUp-шоу. Президент не сказав нічого нового і не відповів на головне питання: куди далі рухається наша держава?

«Безумовно, у Порошенка є прагнення обратися на другий термін, інакше б ніякої конференції не було взагалі. І загалом цей захід є спробою почати виборчу кампанію на позитивній хвилі безвізу, Євробачення і переговорів з Трампом», - резюмував експерт.

Нагадаємо, згідно з моніторингом «Слова і Діла», у 2016 році Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянку.

Загальний показник його відповідальності складає зараз 41%. Рівень відповідальності Президента і перелік даних ним обіцянок доступний за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: