Конфіскація грошей Януковича: чи вплинуть $1,5 млрд на економіку та як їх витратить влада

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Навіть якщо конфісковані кошти зараховані до Державного бюджету, резервів НБУ, Мінфіну, не можна вважати, що вони вплинуть на економічну ситуацію в країні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Голова комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву Президента України про те, що бюджет отримав $1,1 млрд, а Мінфін - $199 млн, після конфіскації коштів Януковича.

«Перш за все, певні питання викликає сам процес. Річ у тому, що спочатку мав би бути суд над Януковичем, судове рішення та визнання його, наприклад, злочинцем за статтею державна зрада, але суд геть не закінчився. Важко зрозуміти, на якій правовій основі вже відбувається конфіскація активів, коли ще не почався судовий процес щодо фігурантів», - аналізує Новак.

Стосовно конфіскованих активів, за його словами, мільярд доларів, при витратній частині бюджету у 800 мільярдів, бюджетну ситуацію суттєво не покращить.

«Тим більше, частина конфіскованих коштів піде ще на резерви НБУ. В підсумку, ніякого впливу на економічну ситуацію не буде», - підкреслив Новак.

«Гроші Януковича»: шкура невбитого ведмедя чи витівки Трампа?Журналіст, блогер Максим Кречетов міркує про версії походження так званих «грошей Януковича».

Експерта насторожує відсутність конкретики, на які цілі та в яких сумах підуть ці кошти.

«Звучить лише одна інформація: $199 млн буде використано для погашення державного боргу. Проте, при загальному державному борзі 72 млрд доларів, сума у 199 мільйонів нічого кардинально не змінить», - додав економіст.

При цьому, уточнив експерт, було заявлено, що кошти підуть на оборону та соціальні статті.

«Найгірше, що немає жодної конкретики: які суми витратять на соціальні статті, на які саме напрямки, яким категоріям населення – пенсіонерам, пільговикам, інвалідам, військовим? Гроші зараховані в один казан, тому дуже вірогідно, що вони будуть використовуватись просто в ручному режимі», - вважає Андрій Новак.

На що могли би піти кошти, конфісковані в політиків, пов’язаних із Віктором Януковичем, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Спецконфіскація в цифрах і фактах».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: