Конфіскація грошей Януковича схожа на рейдерство, розплачуватися за яке доведеться всім українцям

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Дуже дивно, що на підставі вироку однієї з осіб, що пішла на угоду з прокуратурою, конфісковуються кошти, цінні папери інших юридичних осіб. Це схоже на рейдерство.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи заяву ГПУ про завершення перерахунку 1,5 млрд дол. з рахунків людей з оточення Віктора Януковича.

«У нас завжди була проблема, коли розглядається, наприклад, трудовий спір у якомусь районному суді й одночасно цим судовим рішенням вирішується щось про акції підприємства, з яким судиться відповідний працівник. Тут схема схожа. Дивує й швидкість, із якою це все було виконано», – розповідає експерт.

Спецконфіскація в цифрах і фактах«Слово і Діло» проаналізувало, на що потенційно могли б піти кошти, передбачені в Бюджеті як доходи від конфіскації майна чиновників режиму Віктора Януковича.

За його словами, складно знайти якесь пояснення тому, чому на підставі вироку щодо конкретної особи стягуються кошти, які належать не цій людині, а іншим юридичним особам.

«Генпрокурор, голова РНБО, Президент заявляють, що це неординарна справа. Всі ніби-то політично прикрили це рішення, заявивши, що це справа про конфіскацію. Безвідносно до того, чи то Янукович, чи хтось інший, виходить, що таким самим чином у майбутньому можна до будь-кого залізти в рахунки, конфіскувати нерухомість», – міркує Банчук.

Ризики зараз дуже великі. Юридичні особи, які є власниками цих коштів, з часом можуть звернутися до Європейського суду з прав людини.

«Тоді будуть відповідати всі платники податків за цією справою, бо сума немаленька. Так, зараз ми отримали політичні бонуси, можливо, кошти, питання поки, щоправда, в якому розмірі, але з часом це ляже на плечі платників податків», – пояснює експерт.

На його погляд, навіть, якщо це станеться не одразу, час розплати все одно може настати.

«Власники будуть використовувати всі правові механізми, а йдеться про право власності осіб. Була дуже сумнівна процедура. Юридичні особи, кошти яких конфісковані, можуть аргументувати тим, що їм не повідомляли про суть вироку, але наслідком цього вироку стало те, що їхні кошти конфісковані. Вони можуть починати оскаржувати цей процес. Це буде нешвидко. Якщо правди в Україні не знайдуть, то підуть до Європейського суду з прав людини», – констатує Банчук.

На що могли би піти кошти, конфісковані в політиків, пов’язаних із Віктором Януковичем, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Спецконфіскація в цифрах і фактах».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: