«Гроші Януковича»: шкура невбитого ведмедя чи витівки Трампа?

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Якби славнозвісних «грошей Януковича» не було, то їх би варто було вигадати – перша думка від новини про конфіскацію нібито півтора мільярдів доларів у «сім'ї». Друга думка: так може якраз і придумали версію, що це гроші Януковича, а вони з інших кишень? Адже нашій владі дуже сильно потрібен був позитивний PR, а ще, напевно, прикриття якихось фінансових маніпуляцій. Яких?

Версій про те, що ж це за «ярди з неба», вже чимало. Є й така: Захід сильно натиснув на верхівку, що чимало вкрала, і тим довелося скинутися й повернути до бюджету суму, що нібито не викликає підозр, під виглядом конфіскації «грошей Януковича».

А давайте пофантазуємо і розглянемо ситуацію з тієї позиції, що озвучена щойно версія – правда. Такий собі творчий експеримент. Отже, на користь цієї версії говорять чимало фактів, починаючи з того, що жоден із гіперактивних адвокатів Януковича та його кліки нічого не заявив з цього приводу; жоден штатний «експерт», що працює на цю компашку, не заявив, що влада віджала у «політичних емігрантів» чесно зароблене. Це при тому, що оточенню Януковича належить чимало формально українських ЗМІ. Так от, усі ці ЗМІ спокійно ретранслювали те, як куражився на цій темі генпрокурор Юрій Луценко (чомусь у компанії з секретарем РНБО України Олександром Турчиновим), говорячи про общак «сім'ї Януковича» в «Ощадбанку». Всі ми знаємо, як любить Юрій Віталійович нехитрий солдатський гумор, тому підкинемо йому жарт на майбутнє: «Общакбанк».

Йдемо далі. Хтось чув про судові процеси, в результаті яких прийнято рішення про конфіскацію? Адже судили не півтора мільярда доларів, а повинні були розглядатися справи про неправомірне збагачення, про розкрадання державного майна і так далі – тобто мали бути встановлені факти конкретних злочинів конкретних людей, які заволоділи конкретними грошима, які тепер нібито конфісковані на користь держскарбниці. Адже закону про спецконфіскацію немає! А хто засуджений (нехай хоч заочно)? У кого конкретно конфісковані гроші і як конкретно вони до них потрапили? І що це за «суд в останній інстанції»? До речі, у Януковича в «Ощадбанку» офіційно були і залишаються 28 мільйонів гривень, які визнають адвокати президента-зрадника – так от їх ніхто не чіпав! А звідки такі гроші у людини, що жодного дня не працювала в бізнесі і чому ж їх не конфіскували?! Це лише частина питань без відповідей.

Пам'ятаєте, 18 червня 2014 року на засіданні уряду тодішній прем'єр-міністр Яценюк з пафосом оголосив, що заарештовані «гроші Януковича»? Держфінмоніторинг в січні 2015 року розкрив структуру цих «грошей»: на рахунках офшорних компаній, пов'язаних з Януковичем та його оточенням, було заблоковано понад 1,4 мільярда доларів США (йшлося про 538 рахунків 93 фізосіб і 81 рахунок 32 юросіб). А тепер докладніше: на цих рахунках було заблоковано 1,73 мільярда гривень, 194,3 мільйона доларів, 18,1 мільйона євро і 21,7 мільйона російських рублів. Але ось що цікаво – цінних паперів було на 2,6 мільярда гривень і 1 мільярд доларів. Тобто реальних («живих») грошей як кіт наплакав, все решта – боргові папери внутрішньої позики, тобто державні зобов'язання за внутрішніми боргами. Це, власне, не гроші, а майже класичні «мертві душі». Але нам тепер кажуть, що з півтора мільярдів... ой, ні, вибачте, то генпрокурор Луценко в ажитації прикрасив на 200 мільйонів доларів (або їх «втратили» при конфіскації) – з 1,3 мільярда, за словами президента України, лише на 200 мільйонів цінних паперів, а решта 1,1 мільярда – нібито справжнісінькі американські долари. Звідки їм узятися?..

Ви уявляєте, що має статися з державним «Ощадбанком» якщо з нього раптово взяти і вилучити еквівалент 40 мільярдів гривень? Адже гроші не лежали в підвалах, а були на сотнях рахунків, тобто «працювали», й на них нараховувалися відсотки (як нам про це говорять). Але не треба хапатися за валідол, ось цікава цитата економіста Віктора Скаршевського в ефірі однієї з радіостанцій: «живих грошей всього на 300 мільйонів (доларів – ред.), причому є розписана інформація, в чому вони – 1 мільярд 700 мільйонів гривень, 230 мільйонів доларів і 18 мільйонів євро. Це якраз в сумі й дає близько 300 мільйонів доларів. Плюс, якщо ще порахувати, що на ці ОВДП нарахували відсотки. За останній рік було нараховано 90 мільйонів доларів відсотків, в сумі виходить 390 мільйонів доларів живих грошей. І тут найцікавіше: 390 мільйонів доларів за курсом 27, який закладений в бюджет, становить рівно десять з половиною мільярдів гривень. Відкриваємо закон про бюджет і дивимося: спецконфіскація – саме десять з половиною мільярдів гривень, тобто те, що заклали в бюджет, те й виконали, і ці десять із половиною мільярдів гривень від спецконфіскаціі чітко й детально розписані у видатковій частині бюджету, тобто нічого не треба далі розписувати, просто виконувати бюджет. Просто відбувається маніпуляція даними й цифрами, жодних мільярда ста мільйонів доларів живими грошима просто немає». Нагадаємо лише ще раз, що закон про спецконфіскацію був кілька разів успішно провалений, але бюджет же виконувати треба.

Про вбитих зайців. Інформація про цю масштабну конфіскацію дивним чином збіглася з початком заочного процесу над Віктором Януковичем, а процес цей майже збігся з триріччям президентства Петра Порошенка і річницею перебування в кріслі генпрокурора Юрія Луценка. Тобто тепер, якщо ви запитаєте: чим, мовляв, займався Луценко весь рік – так ось же суд над зрадником Януковичем! А якщо він такий зрадник і злодюга, то де ж украдене ним? Так ось же – в «Ощадбанку» лежало, а тепер у золотовалютних резервах полежить. Треба ж, як вдало! Але не всі лаври одному Юрію Луценкові – попіарився на цій темі й особисто Президент, який взагалі жодного стосунку до грошей, до бюджету не має! А прикрашали картинку з кабінету Глави держави міністр фінансів Олександр Данилюк і... без п'яти хвилин вільна (?) людина Валерія Гонтарева. Але й прем'єр-міністр Гройсман теж розповів, на що витратить гроші, не відставав і віце-прем'єр Розенко. Якщо підсумувати всі їхні обіцянки, то рай на землі вже настав! Але пробачте: якщо мільярд доларів пішов у резерви НБУ, а 10,5 мільярдів гривень від спецконфіскації ще в минулому році були розписані в поточному бюджеті, то що ж ви там ще ділите, яку «манну небесну»?

Конфіскація грошей Януковича схожа на рейдерство, розплачуватися за яке доведеться всім українцямЕксперт Центру політико-правових реформ пояснив, чому конфіскація коштів Януковича може бути оскаржена, та які правові помилки були допущені.

А тепер до нашої фантастичної версії. Пам'ятаєте жарти про те, що, дослідивши електронні декларації наших чиновників, МВФ попросив у них в борг? Ну, для себе МВФ просити вкрадене в народу України не став би, а ось замість себе вкласти суму чергового траншу до бюджету країни зажадати від чиновників міг би. А зробити це прохання дуже переконливим могли би дані фінансової розвідки США: там знають траєкторію та походження КОЖНОГО ДОЛАРА, який хоч на секунду засвітився в будь-якій банківській транзакції в будь-якій точці планети, навіть якщо гроші переливали з одного офшору до іншого. Адже ми чекали, що адміністрація Трампа надає по руках нашим клептократам у владі, то чому б не вважати історію з нібито конфіскацією «грошей Януковича» операцією під тиском Вашингтона з повернення цими самими клептократами хоча б малої частини вкраденого? Зрештою, чим ця версія фантастичніша за ту, яку нам розповідають про нібито конфіскацію «грошей Януковича»? Можна, звичайно, припустити, що гроші, яких катастрофічно бракує, могли просто надрукувати, прикривши це конфіскацією (як, наприклад, друкували гроші під приводом докапіталізації ПриватБанку). Але це не так захоплююче, як наша версія. Тим часом Президент України заявив, що чекає незабаром нових конфіскацій... Між іншим, Держфінмоніторинг оцінював вкрадене за Януковича майже в 150 мільярдів гривень. У кого і скільки ще вилучать? Що ж, потираємо руки й готуємося будувати нові версії, якщо вже офіційної інформації нам чомусь не дають.

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: