Експерт про візит Тіллерсона до Москви: Путіну вкажуть реальне місце РФ у світовому розкладі

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Сьогодні важливіше те, як розвиватимуться взаємини на рівні США-Китай. США продовжують надавати підтримку Тайваню, а Китай робить все, щоб змінити баланс сил у регіоні на свою користь. Вони мають для цього вагомі підстави.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи майбутній візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Москву та переговори з керівництвом Китаю і РФ.

«Більший акцент варто робити на переговори США-Китай. Навіть при всіх факторах Росія вже не відіграє такої ролі та розглядається, не виключено, як сировинний придаток того ж Китаю. Що вона може запропонувати на тому ринку, яку противагу та інтерес може представляти у цій грі?», – міркує Грабський.

Американці абсолютно чітко розуміють роль і місце Росії к сучасному світі. РФ на сьогодні – просто величезна територія, яка поки ще якось зберігає певне управління.

«США якраз і передадуть певний меседж цій території. Американці розуміють, що будь-яка дестабілізація у сучасному світі не може мати локальний характер і буде пов'язана або з новим потоком біженців, або з необхідністю надавати гуманітарну допомогу. Тому РФ просто буде вказано на її місце», – пояснює військовий експерт.

На його переконання, США сьогодні необхідно зрозуміти, чим РФ та її керівництво «дихає», в який бік рухається політичний режим і вказати її реальне місце у світовому розкладі на сьогодні, яке вона посідає.

«Можливо навіть США відтягнуть на себе певні ризики, загрози, які пов'язані з переміщенням мігрантів та іншими проблемами», – додав він.

Експерт: якщо Трамп піде на зближення з Китаєм, вони разом можуть легко приборкати РосіюВійськовий експерт пояснив, чому та як трикутник США-Росія-Китай може змінити геополітичну ситуацію.

«Росія сьогодні виглядає, як «мавпа» з гранатою, яка представляє певну загрозу, але серйозно вважати її рівноправним суперником США або Китаю взагалі не варто», – вважає Грабський.

Україні в ситуації з Донбасом, підкреслив він, не варто нічого побоюватися через те, як вирішиться трикутник Китай-США-РФ.

«Якби РФ могла щось зробити, то вже давно б зробила. Катастрофічними темпами скорочується державне фінансування навіть таких пріоритетних програм, як озброєння, оборонний блок, інфраструктурні проекти. Так, не виключено, що може бути зроблено якась локальна дія, але говорити на сьогодні про можливість проведення повномасштабних операцій у найближчі півроку точно не варто», – резюмував Сергій Грабський.

Як відомо, за підсумками першої зустрічі з Сергієм Лавровим держсекретар США заявив, що «там, де ми не сходимося у поглядах з РФ, США відстоюватимуть інтереси і цінності Америки та її союзників». У Білому домі вже заявляли, що Китай становить для безпеки США більшу загрозу, ніж Росія.

В експертних колах давно акцентують увагу, що у геополітичному аспекті ключовим є те, яку сторону Трамп займе у трикутнику США-РФ-Китай.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: