Експерт: якщо Трамп піде на зближення з Китаєм, вони разом можуть легко приборкати Росію

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

У геополітичному аспекті зараз дуже важливо, як Трамп визначиться в трикутнику США-РФ-Китай.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, аналізуючи відмову США від транстихоокеанського партнерства та відносини по лінії США-РФ-Китай.

«Китай уже вдається до певних кроків. Зокрема, сучасні ядерні ракети розміщуються на кордоні з РФ. В Пекіні відбулася виставка броньованої військової техніки, яка може діяти за температури -50, але по периметру Китаю таких температур не буває. Проте є Сибір. Тому Росії доводиться мати на увазі те, що відбувається на її східних кордонах», – розмірковує Лосєв.

Якщо Трамп піде на зближення з Китаєм, разом вони можуть легко приборкати Росію. Якщо США вирішать співпрацювати з РФ, то поставлять у складне становище Китай.

«Який із цих варіантів обере Трамп, поки припускати складно», – додав він.

Дійсно, уточнив експерт, поки Трамп наполягає на принципі «купуй американське», але як капіталіст він розуміє, що капітал іде туди, де йому створюють найкращі умови розвитку та отримання прибутків.

«Капітал іде туди, де є дешева робоча сила. За рахунок цього він може мати надприбутки. У США робоча сила дуже дорога, а в сусідній Мексиці – дешева. Наскільки він здатен діяти суто економічними методами – питання. Поки Трамп діє суто адміністративно – укази, постанови, заборони», – пояснює історик.

Експерт пояснив, чому США не бачать у РФ загрози безпеціПолітолог розповів про відмінності позицій у США щодо РФ та пояснив, чому адміністрація Трампа не включила Росію до списку головних загроз.

Для РФ, на його думку, це також складна ситуація. Якщо разом зі США піти проти Китаю, то важливим є нюанс, що Америка далеко, а КНР – близько.

«Китай у десятки разів сильніший за сучасну Росію, й доволі спокійно, якби цинічно це не звучало, ставиться до своїх жертв, ніж РФ. Для Росії з її демографічною кризою це проблема», – підкреслив військовий.

З іншого боку, якщо РФ піде з Китаєм проти США, то Америці нічого не залишиться, крім як усіляко підтримувати всіх противників Росії, в першу чергу Україну.

«Москва може намагатися маневрувати між Китаєм та США, але питання в тому, як довго така гра протягне», – резюмував Ігор Лосєв.

Раніше в Білому домі заявляли, що Китай становить для безпеки США більшу загрозу, ніж Росія. Як пишуть західні ЗМІ, верхівка китайської армії вважає практично неминучим загострення стосунків зі США під час правління Дональда Трампа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: