Торгівля з ОРДЛО: збитки від блокади та «придністровський сценарій» для Донбасу

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Торгівля з окупованими територіями можлива тільки після того, як будуть вирішені питання безпеки – як це було зроблено в Придністров'ї.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Загородний, передає «Слово і Діло».

«Якщо Україна хоче торгівлі, потрібно вирішити питання безпеки за зразком «придністровського сценарію». Експортери зареєстровані в Молдові й платять податки до їхнього бюджету, в тому числі банки з Тирасполя інтегровані до фінансової системи Молдови. При цьому Молдова не платить пенсій, стипендій та іншу соціалку. Це на Росії. Газ – також. Люди не голосують на виборах у Молдові. Молодь із Придністров'я навчається в молдовських ВНЗ. Вільний в'їзд та виїзд», – розповідає Загородний.

«При цьому там ніхто не гине вже 20 років. Там миротворці під мандатом ООН. Так, російські, але під мандатом ООН», – додає він.

Поки гинуть українські солдати – це торгівля на крові. Хочемо торгувати з ОРДЛО? Тоді доведеться йти на «заморожування» конфлікту за сценарієм Придністров'я.

Щодо «величезних втрат» від блокади, то на думку експерта, Росія не дасть цим підприємствам без українських документів (митних і т.п) вийти на свої ринки навіть транзитом.

«Це означає, що, так чи інакше, гроші цих підприємств усе одно йтимуть через фінансову систему України. Ну а щодо втрати 2 млрд дол. – так може варто замислитись про крадіжки на митниці або легалізацію видобутку бурштину? Ось і буде варіант для компенсації втрат. Усе інше – маніпуляції, необхідні для того, щоб прикрити злодіїв і корупціонерів», – переконаний Загородний.

Блокадний синдром: про політичні наслідки торгової ізоляції ДонбасуБлокадні акції – один з ефективних інструментів привернення уваги до очевидної проблеми. Які ризики та можливості несе в собі блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій?

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що для Донбасу неприйнятний сценарій Придністров'я. «Від цього страждатимуть і українці, і вся країна», – вважає він.

На даний момент рішення Кабміну щодо цього питання зводиться до постанови щодо врегулювання товарообміну з непідконтрольними територіями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: