Енергетична блокада значно вплине на економіку країни – глава НБУ

Читать на русском
Валерія Гонтарева, голова Національного банку України, озвучила невтішні для української економіки прогнози, якщо блокада Донбасу триватиме до кінця року.
Валерія Гонтарєвафото прес-служби НБУ

Значне сповільнення економічного зростання в Україні спрогнозувала глава НБУ Валерія Гонтарева в разі продовження енергетичної блокади.

Якщо блокада на Донбасі припиниться найближчим часом, то, за оцінками НБУ, негативний ефект як на ВВП, так і на платіжний баланс буде незначним, - повідомила Глава Національного банку Валерія Гонтарева, інформує «Слово і Діло», з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Тривале продовження поточної ситуації призведе до остаточного розриву виробничих ланцюжків і постачання готової продукції. Як наслідок – скоротиться обсяг випуску металургійної продукції, коксу, електроенергії. За найбільш песимістичним сценарієм, продовження блокади до кінця року може вповільнити економічне зростання на 1,3 процентних пункти, тобто до 1,5% в поточному році», - сказала глава центробанку.

Вона зазначила, що така ситуація на Сході України пыдвищуэ ризик інфляції опосередковано, через негативний вплив на платіжний баланс і обмінний курс. Також стан поточного рахунку буде залежати від падіння експорту металургійної продукції та збільшення обсягів закупівель за кордоном енергетичного вугілля.

«Поточний рахунок платіжного балансу погіршиться приблизно на 2 мільярди доларів, відповідно, це може негативно вплинути на динаміку міжбанківського валютного ринку», - підсумувала Гонтарева.

Раніше Президент Порошенко прогнозував обвал гривні з огляду на блокади Донбасу.

Нагадаємо, міністр регіонального розвитку Зубко розповів, кому вигідна блокада Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: