Експерт: ілюзії Кремля щодо лояльності адміністрації Трампа згасають

Читать на русском
Василь Моканполітолог

У цій ситуації є кілька важливих аспектів. Оскільки, ця інформація не була спростована, є підстави вважати, що в кулуарах питання зняття санкцій мало місце.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, аналізуючи конфлікт, який стався на тлі звільнення радника Дональда Трампа Майкла Флінна через його контакти з послом РФ щодо зняття санкцій.

«Трамп – президент, який за останні десятиріччя має найнижчу підтримку громадськості на старті свого президентства. Зараз ігнорувати невдоволення, вкидання, компромат на членів його команди було б безглуздо й неможливо в принципі. В цій ситуації доцільніше було звільнити радника, ніж почати його виправдовувати. Тим більше, що Флінн не був у колі перших осіб оточення Трампа», – вважає Мокан.

Другий аспект, наголосив експерт, стосується санкцій та втручання РФ у американські вибори.

РФ сподівалася на діалог та більш лояльне ставлення адміністрації Трампа до зовнішньої політики Росії. Після телефонних переговорів Путіна з Трампом ілюзії згасли.

«Заяви Пєскова, російських політиків вже були про те, що США не виправдовує сподівань Росії», – підкреслив політолог.

Як наслідок, додав він, зараз точитиметься боротьба за те, щоб сформувати позицію Трампа щодо санкцій проти РФ. На цьому тлі нам важливо розуміти ризики, які можуть виникнути в зв'язку з позицією США.

«Санкційний тиск на Росію дає свій ефект, але це середньострокова перспектива. Для того, щоб тиск тривав і мав результат, він має бути постійним, а не пом'якшуватися. В цьому плані американські санкції набагато сильніше б'ють по економіці РФ, аніж європейські», – пояснив експерт.

План Путіна: експерт розповів про цілі Кремля та торги РФ із ТрампомДиректор військових програм Центру Разумкова розповів про цілі РФ та оцінив імовірність наступу в зоні АТО.

На його думку, саме США в зовнішній політиці, в тому числі й питанні України, формують позицію європейських партнерів, і саме завдяки Америці та позиції колишньої адміністрації вдавалося зберегти єдність серед країн ЄС щодо санкцій.

«Якщо буде рішення з боку адміністрації Трампа щодо скасування чи послаблення санкцій, то це рикошетом відіб'ється на ЄС. У червні будуть переглянуті санкції. Якщо таке рішення буде до червня, це сигнал ЄС, що з РФ можна домовлятися за принципом «business as usual». Але такий сценарій поки що є малоймовірним», – резюмував Василь Мокан.

Газета The Washington Post повідомляла, що минулого місяця Флінн провів п'ять телефонних розмов із послом Росії щодо санкцій.

Як відомо, Флінн також став учасником скандалу, коли ЗМІ нагадали, що в 2015 році він сидів праворуч від Володимира Путіна під час прийому на честь 10-річчя каналу Russia Today.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: