Туреччина націоналізувала актив «Газпрому»

Читать на русском
В результаті націоналізації Газпром може втратити до 500 мільйонів доларів США виручки на рік від реалізації газу на ринку Туреччини.

Частки російських «Газпрому» та «Газпромбанку» в капіталі найбільшого приватного імпортера російського природного газу до Туреччини Akfel Holding де-факто були націоналізовані.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Комерсант».

Повідомляється, що влада Туреччини взяла під контроль і змінила раду директорів Akfel Holding. Про ситуацію з Akfel Holding було відомо з 6 грудня, однак на той момент статус російських інвестицій не був визначений.

«Тепер, за словами джерел, близьких до акціонерів Akfel, турецький Фонд страхування вкладів (TMSF) неформально повідомив їм, що «виконує функції акціонерів».

Структурами Akfel Holding є Akfel Gas (контракт із «Газпромом» на 2,25 млрд куб. м газу на рік), Avrasia (0,5 млрд) та Enerco (2,5 млрд).

В останніх двох компаніях 60% володіють СП Akfel та «Газпромбанк». Решта 40% в Enerco належать австрійській OMV. У групи «Газпром» є також міноритарний пакет в Akfel Holding.

«Газпром» збудує ще один газопровід в обхід УкраїниІталійська компанія Eni висловила готовність купувати природний газ через «Турецький потік», для чого «Газпром» спільно з грецькою DEPA та італійською Edison (Engie) активізує будівництво продовження з Туреччини у вигляді газопроводу Poseidon.

«Загалом на компанії групи Akfel припадає 55% у портфелі поставок «Газпрому» приватним турецьким імпортерам і приблизно 20% від усіх поставок російського газу до Туреччини», – зазначає «Комерсант».

Річна виручка від газового бізнесу може становити $400-$500 млн.

Як повідомлялося раніше, дочірня компанія «Газпрому» South Stream Transport підписала контракт на будівництво першої нитки газопроводу «Турецький потік» в обхід України зі швейцарською Allseas Group S.A.

Через це правління НАК «Нафтогаз України» не погодило закупівлю ПАТ «Укртрансгаз» обладнання та оплату робіт у ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» для реконструкції компресорних станцій «Ананьїв», «Задніпровська» та «Південнобузька» на суму понад 4 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: