«Дорожня карта» для Донбасу: дипломатія або війна. Думки експертів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Компроміс щодо «дорожньої карти» можливий лише за однієї умови – якщо якась зі сторін готова піти на конструктивні поступки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи зустріч очільників МЗС у «нормандському форматі» та представлення «дорожньої карти» українською стороною.

«До сьогоднішньої зустрічі ставлення скептичне», – підкреслив Бондаренко.

При цьому експерт зауважив, що компромісом називають лише ту ситуацію, коли противник може схилиться на наш бік, або ж ми маємо схилитися на бік противника.

«В нашому випадку це вже не компроміс, а шлях у нікуди. Тому залишається сподіватися, що сторони хоча би будуть виконувати взяті на себе зобов'язання», – констатував він.

Експерт розповів, від кого залежить остаточна редакція «дорожньої карти» для ДонбасуВійськовий експерт розповів, чи є шанс знайти компроміс між РФ та Україною щодо «дорожньої карти» для Донбасу.

Директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин вважає, що зараз переговори більше схожі на формальний жест, який показує непохитність дипломатії й, відповідно, безвихідність ситуації.

«У нас замість дипломатії компромісів іде дипломатія незламної позиції. Це дипломатія навиворіт, яка весь час заводить нас у глухий кут», – підкреслив експерт.

«Звичайно, якщо є динаміка конфлікту, з'являються можливості врегулювання конфлікту. Але те, що зараз відбувається, лягає в площину переговорів кабінетів РФ і США. Це той діалог, який активно опрацьовується, й, скоріш за все, він має мало спільного з тією «дорожньою картою», що буде представлена», – вважає Андрій Мішин.

Напередодні зустрічі голів МЗС у Кремлі заявили, що згодні на зустріч, якщо будуть зрушення в підготовці «дорожньої карти», а в Україні повідомили, що компроміс не знайдено.

Раніше планувалося, що лідери «нормандської четвірки» мають узгодити «дорожню карту» до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: