Експерт розповів, від кого залежить остаточна редакція «дорожньої карти» для Донбасу

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

«Дорожня карта» – це не та угода, що допоможе врегулювати конфлікт.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи заяву Павла Клімкіна про те, що Україна та РФ не можуть домовитися щодо «дорожньої карти».

«Від самого початку було зрозуміло, що буде щонайменше два варіанти «дорожньої карти», які дуже важко поєднати між собою – російський та український. Остаточна редакція залежатиме від того, що, образно кажучи, буде в третьому варіанті – бачення, яке є у французьких і німецьких партнерів», – аналізує Мельник.

Формат «нормандської четвірки» весь час у конфігурації 3+1. На чиєму боці буде трійка – України чи РФ, такою буде остаточна редакція «дорожньої карти».

«Нічим істотно ця «дорожня карта» не відрізнятиметься від попередніх. Просто нова назва для того ж документа, який, по суті, не має на меті врегулювання конфлікту. Це документ, який дозволяє знизити рівень ескалації, вирішити якісь гуманітарні питання, але його мета обмежена тактичними кроками», – вважає експерт.

Більше того, уточнив він, російська сторона від самого початку заклала в текст Мінських угод заходи, які дозволяють їй досягти цілей цієї війни – встановити контроль над українською зовнішньою та внутрішньою політикою, що дозволить утримати Україну в сфері інтересів РФ.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Поки не видно жодної готовності, щоб вважати, що РФ від цього відмовиться», – констатував Мельник.

Виходячи з цього, на його думку, й потрібно будувати свої очікування та плани як із приводу тексту самого документа, так і з приводу його цінності.

«Вибори, особливий статус, амністія, зміни до Конституції – це те, що є ключовим для РФ. Україна ставить на перше місце питання безпеки. Як це можна поєднати й досягти компромісу, при цьому так, щоб не нашкодити ще більше, залишається під питанням», – підсумував Олексій Мельник.

Як повідомлялося раніше, «нормандська четвірка» має узгодити положення «дорожньої карти» до кінця цього року. Проте ще в жовтні канцлер Німеччини Ангела Меркель попередила, що цей процес буде дуже непростим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: