Загроза воєнного стану: чи є підстави для надзвичайних заходів? Експерт

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

На сьогоднішній момент, дійсно немає ніяких передумов для введення воєнного стану. З боку Турчинова, це більше політична заява.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи заяву Георгія Туки про те, що для введення воєнного стану немає передумов і позицію Турчинова, який готовий підняти це питання в разі ескалації.

«Немає підстави вводити воєнний стан. У найближчі два-три місяці серйозних ознак того, що ситуація в корені буде змінюватися немає. Якщо брати до уваги, те що ми скоро вступаємо в осінньо-зимовий період, коли клімат в тому числі, значно обмежує можливість проведення повномасштабних бойових дій, то таким чином, перспектива введення воєнного стану далека», - пояснює Грабський.

Чому не вводять воєнний стан (ІНФОГРАФІКА)«Слово і Діло» спільно з РНБО України вирішило пояснити, чим відрізняється «воєнний стан» від «антитерористичної операції»

Крім того, як підкреслив експерт, навіть 2 роки тому Україна не була готова до цього. Ми мали номінально систему управління державою, а за фактом ця система була практично паралізована.

«Запровадження воєнного стану означає взяття адміністративних функцій під контроль армії. Чи мали ми тоді армію? Навчених людей, які могли здійснити таке управління? Ні, як втім і зараз. Запровадження воєнного стану — це практично знищення держави в плані того, що таким чином ми б втратили підтримку та допомогу з боку світової спільноти», - аналізує фахівець.

При цьому, зазначив він, Росія не збиралася вводити воєнний стан, і це наш перший крок.

«Таким чином ми формально оголошуємо війну державі, яка нам війну не оголошувала. Російська пропаганда змогла б це провернути так, як їм потрібно», - проаналізував ситуацію Сергій Грабський.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов запевняє, що в разі активізації російських військ на сході України буде введено воєнний станСказано 14 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, ще в минулому році секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов пообіцяв, що в разі зриву РФ Мінських угод і активізації російських військ на Донбасі Україна введено військовий стан.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: