Головні обіцянки політиків за тиждень. 21-27 травня

Читать на русском
Слово і Діло презентує нову рубрику – тижневий огляд обіцянок, в якому ми будемо аналізувати найважливіші, на нашу думку, зобов'язання політиків, які прозвучали, були виконані або провалені за тиждень.

«Слово і Діло» започатковує нову рубрику. З цього тижня щоп'ятниці ми будемо публікувати найважливіші, на нашу думку, обіцянки, які політики озвучили протягом останніх семи днів. Крім нових обіцянок, до огляду також увійдуть виконані та провалені зобов'язання українських чиновників за тиждень.

ТОП-3 невиконаних обіцянок

1. Труханов не відкрив для відпочивальників пляжі Одеси

Під час передвиборчої кампанії на виборах мера Одеси в жовтні минулого року Геннадій Труханов пообіцяв зробити доступними міські пляжі та безкоштовний прохід до моря.

При підготовці до пляжного сезону 2016 року виявилося, що в одеситів і гостей міста буде два варіанти пляжного відпочинку – або за великі гроші (більше 100 гривень з людини) в зонах надання платних послуг орендарями, або безкоштовно на дуже маленьких шматочках пляжу, що не зацікавили бізнесменів.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв зробити доступними міські пляжіСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Під час перевірки виконання цієї обіцянки стало відомо, що на території багатьох пляжів Одеси відбувається сумнівний «благоустрій» орендарями. Так, до 70% території пляжів накривають дерев'яними настилами, зонуючи таким чином територію платних послуг. Для безкоштовного відвідування відкритими залишаються в середньому 30% території узбережжя.

На найпопулярніших пляжах Одеси – «Ланжерон», «Отрада», «Дельфін», «Аркадія», 16-та станція Фонтану – таких орендованих ділянок уже більше половини від загальної площі. Таким чином, цьогорічного літнього сезону до половини площі всіх одеських пляжів буде фізично непридатною для традиційного відпочинку на піску. Замість цього відпочивальникам буде запропоновано заплатити за відпочинок на настилі, шезлонгу або під навісом.

З огляду на вищесказане, «Слово і Діло» присвоює цій обіцянці статус «не виконано».

2. Обіцяні Жебрівським призові за нову назву Дзержинська зникли невідомо куди

В червні минулого року глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський пообіцяв винагороду за найкращий проект на перейменування Дзержинська. «Давайте оголосимо конкурс на кращу нову назву для Дзержинська. Готовий виділити 10 тисяч гривень зі свого фонду переможцю», – сказав тоді Жебрівський.

Місто перейменували в лютому, а глава ВЦА досі не відзвітував про вручення призу автору нової назви.

Одержувачами призових мали стати 15 осіб і організацій, які запропонували перейменувати районний центр на Торецьк – за назвою річки Казенний Торець, констатує «Слово і Діло».

Про долю коштів, обіцяних Жебрівським, поки нічого не відомо: жоден з авторів звернення від губернатора грошей не отримав. Як повідомляв секретар міськради Юрій Євсюков, 10 тис. грн мали направити на потреби міста за колективним рішенням. Кажуть, що в підсумку гроші все-таки пішли на місто, проте точну інформацію про їх застосування отримати не вдалося.

Таким чином, поки що ця обіцянка Жебрівського отримує статус «не виконано»

3. Кличко не встиг декомунізувати Київ

21 травня мер Києва Віталій Кличко запевнив, що в столиці демонтаж радянських пам'ятників, які суперечать законодавству про декомунізацію, буде виконаний «найближчими днями».

Йшлося про 4 архітектурних композиції, яких, за обіцянкою столичного мера, вже в понеділок, 24 травня, не мало бути на вулицях і площах Києва, а також про вестибюль однієї зі станцій метро. Як повідомив днями народний депутат і радник мера Дмитро Білоцерківець, це пам'ятник чекістам, огорожа на мосту Патона, закрита декоративним полотном стіна на станції метро «Театральна», Батьківщина-Мати та пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка.

Втім, навіть якби Кличко й виконав цю обіцянку, він би все одно порушив норми закону: відповідно до термінів, встановлених Верховною Радою для демонтажу пам'ятників комуністичного режиму, це мало бути зроблено ще до 21 травня.

Цікаво, що незважаючи на це, за темпами виконання цього закону столиця є лідером у країні.

ТОП-3 виконаних обіцянок

1. Порошенко зробив усе для звільнення Савченко

Президент України Петро Порошенко дотримав свого слова докласти максимум зусиль, щоб звільнити з російського полону Надію Савченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, в середу, 25 травня, Савченко повернулася в Україну. Її обміняли на двох військовополонених російських спецпризначенців – Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова.

Як розповіла народний депутат Ірина Геращенко, яка разом із прес-секретарем Президента літала за Савченко в Ростов, операцією за дорученням Президента керував особисто глава СБУ.

«Згідно з домовленостями, Надія мала зайти до літака тієї хвилини, коли російський літак, який у цей час приземлився в Києві, візьме на свій борт двох російських убивць-ГРУшників», – уточнила подробиці спецоперації Геращенко.

Таким чином, редакція «Слова і Діла» присвоює обіцянці Петра Порошенка про звільнення Надії Савченко статус «виконано».

2. Кириленко зберіг пам'ятники Другої світової війни

Минулого року віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що декомунізація не стосуватиметься пам'ятників, пов'язаних із Другою світовою війною.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила низку законів про декомунізацію. Завдяки цьому з 2013 року в Україні було демонтовано понад тисячу монументів і постаментів Леніну. Ще стільки ж підлягають подальшому демонтажу. У відповідності з термінами, встановленими парламентом, демонтаж пам'ятників комуністичного режиму мав завершитися до 21 травня 2016 року..

Відзначимо, що декомунізація не стосується пам'ятників часів Другої світової війни. Зокрема, монументальна скульптура Батьківщина-Мати, розташована на правому березі Дніпра на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, залишатиметься на місці, як і низка інших пам'яток Другої світової війни. Зі щита монумента Батьківщина-Мати планують демонтувати лише герб Радянського Союзу.

3. Кутовий представив модель розвитку АПК

11 травня 2016 року міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий пообіцяв «найближчим часом» представити модель розвитку АПК.

Як і обіцяв Кутовий, МінАПК минулого тижня презентувало комплексний план реформування агропромислового комплексу «3+5».

Так, Мінагрополітики визначило 3 основні пріоритети та 5 напрямків, що перетинаються з ними. Серед пріоритетів – реформа системи держпідтримки з акцентом на дрібних фермерів, завершення земельної реформи та реформа державних підприємств. П'ятьма головними напрямками роботи стануть: розвиток ринків збуту, органічне виробництво, розвиток сільських територій, зрошення та безпека харчової продукції.

ТОП-3 нових обіцянок

Минулого тижня «Слово і Діло» зафіксувало кілька десятків нових обіцянок українських політиків. Обіцяли всі – від мерів до Президента. Ми виділили три основні, на наше переконання, обіцянки.

1. У день повернення Савченко в Україну Президент Петро Порошенко пообіцяв, що українці Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко, засуджені в Росії, будуть звільнені. Прогресу в звільненні полонених варто чекати за 3-4 тижні.

2. Шимків заявив, що Україна знайде гроші на Євробачення-2017

Перемога Джамали на Євробаченні-2016 змусила чиновників шукати гроші, щоб наступного року гідно провести конкурс в Україні.

Зокрема, заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків уже пообіцяв, що Україна знайде необхідну кількість коштів на його проведення. «Гроші знайдуться», – запевнив Шимків.

3. Данилюк і Кубів обіцяють ліквідувати податкову поліцію в 2016 році

Більше 12 років політики обіцяють ліквідувати податкову поліцію. Мало хто пам'ятає, але перша обіцянка про ліквідацію цього рудименту фіскальної системи прозвучала ще в 2004 році й озвучив її не хто-небудь, а сам кандидат, а пізніше третій президент України Віктор Ющенко.

Відтоді країна пережила дві революції, змінила двох президентів і десяток (!) урядів. І весь цей час політики обіцяли ліквідувати або реорганізувати спецпідрозділ із боротьби з податковими правопорушеннями. Незважаючи на це, податкова міліція так само продовжує функціонувати в структурах ДФС.

Не став винятком і нинішній уряд. 24 травня міністр фінансів Олександр Данилюк також пообіцяв ліквідувати податкову поліцію. При цьому Данилюк зазначив, що її ліквідація – питання місяців, а не років, як це було раніше.

За день до заяви Данилюка аналогічну обіцянку дав віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку й торгівлі України Степан Кубів.

Більше про те, як виконують свої обіцянки українські політики та чиновники, можна дізнатися на нашому сайті в розділі «Рейтинги».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: