У рейтингу президентських симпатій українців лідирують безвідповідальні політики

Читать на русском

Слово і Діло вирішило проаналізувати відповідальність основних кандидатів у президенти та показати, як лідери президентських симпатій українців виконують свої обіцянки.

Сьогодні Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив результати соцопитування, проведеного 13-18 травня. Тема опитування: за кого б проголосували українці, якби вибори президента відбулися в другій половині травня 2016 року.

Згідно з даними КМІС, участь у голосуванні взяли б 53% всіх виборців. Більшість громадян України (21%) віддали б свої голоси лідеру «Батьківщини» Юлії Тимошенко, на другому місці (14,6% голосів) – головний «радикал» країни Олег Ляшко. Чинний Президент Петро Порошенко опинився на третьому місці – за нього повторно проголосували б 13,5% українців.

А от опитування Центру Разумкова від 13 травня показало інші результати. Зокрема, Петро Порошенко зберіг би лідерство й повторно став президентом у разі дострокових виборів. Тимошенко була б другою, а на третьому місці опинився б мер Львова Андрій Садовий. Ляшко, згідно з даними Центру Разумкова, отримав би 4-е місце в президентських перегонах.

У зв'язку з оприлюдненими рейтингами «Слово і Діло» вирішило проаналізувати відповідальність основних кандидатів у президенти й показати, як лідери президентських симпатій українців виконують свої обіцянки.

Для цього ми порівняли чотирьох кандидатів – Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Олега Ляшка та Андрія Садового.

Перше, що кидається в очі, – найбільший відсоток невиконаних обіцянок у лідерів опитування КМІС Юлії Тимошенко та Олега Ляшка. У чинного Президента та мера Львова приблизно однаковий рівень відповідальності та безвідповідальності.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"

«Річ у тім, що політика побудована на голосах виборців. Тобто політики – це люди, які можуть переконати виборців. Тому левова частка неадекватних обіцянок політиків, коли вони обіцяють те, що наші кораблі завойовуватимуть простір, викликана неадекватними очікуваннями виборців. Тобто виборцям обіцяють зазвичай те, що виборці хочуть почути», – сказав у коментарі «Голосу столиці» експерт ГО «Слово і Діло» Валентин Гладких.

Гладких переконаний: українському виборцю потрібно нарешті подорослішати та не вестися на обіцянки на кшталт 1000 євро зарплати чи 900 євро пенсії. На думку експерта, українці повинні вимагати адекватних речей.

«Тоді з'являться й політики, які обіцятимуть ці адекватні речі. А поки перемагають політики, які обіцяють неадекватні, ну то ви мене вибачте, ми лише колесо брехні будемо далі розкручувати. Тому, так, Президент багато обіцяв такого, що виконати не міг. Але чому він це обіцяв? Не тому, що він патологічний брехун, мабуть, а тому що йому говорили радники, політтехнологи, що от є соціологія, люди хочуть того-то», – пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: