З 1 березня вступили в дію нові акцизи на алкогольні напої

Читать на русском
Подорожчати горілка на полиці магазину має не відразу, а протягом найближчого тижня, оскільки в мережах роздрібної торгівлі є запаси продукту.
Ціна горілки зросла з 1 березня

Мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки зросла до 70 грн за півлітрову пляшку, через підвищення з 1 березня акцизного збору.

Про заявив генеральний директор асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «ЛІГАБізнесІнформ».

«Якщо раніше у вартості пляшки горілки акциз становив 14 грн, то з 1 березня ця сума складе 21 грн. При цьому з відпускної ціни пляшки стягується 20% ПДВ», – пояснив Остапюк.

Однак підвищення акцизу з 1 березня не означає, що того ж дня ціна на горілку в торгових точках підвищиться. «Між постачальниками та мережами є певні домовленості за обсягами поставок, у кожній мережі є запаси продукту, тому подорожчати горілка на полиці має протягом найближчого тижня», – зазначив Остапюк.

В асоціації підкреслюють, що підвищення цін дозволить захистити галузь від розвитку тіньового ринку.

Нагадаємо, що до 1 березня мінімальна ціна пляшки горілки становить близько 55 грн. При цьому рівень тінізації ринку досягає 40%.

Відзначимо, що в грудні 2015 року Верховна Рада підвищила ставки акцизного збору на спирт і міцні алкогольні напої з 1 березня 2016 року. Так, акцизний збір на міцні спиртні напої підвищиться на 50% – до 105,8 грн/л 100% спирту. Зросте ще й акцизний збір на пиво, кріплене вино та ігристе вино вдвічі – до 2,48 грн/л, 7,16 грн/л і 10,4 грн/л відповідно.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», в 2015 році обсяг фінансових надходжень до Державного бюджету України від реалізації тютюнових виробів склав 22,2 млрд грн, що на 4 млрд грн більше, ніж у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: