Тютюнові акцизи утримує аграрне лобі в парламенті – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Тютюнові акцизи – це питання втрати надприбутків для агрокампаній, тому вони за всяку ціну протистоять їх підвищенню.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи інформацію про те, що тютюнові акцизи викликають найбільше суперечок в ухваленні Держбюджету.

«Ми вже бачимо, що основні суперечки в Бюджеті викликають або акцизи, або питання, пов'язані з оподаткуванням та перевагами аграрних кампаній. Зараз постало питання тютюнових акцизів, тому що в парламенті є потужне аграрне лобі, оскільки аграрна галузь приносить надприбутки цим компаніям», – пояснює експерт.

Ці компанії, за його словами, роблять все, щоб полегшити свою роботу в Україні та не втратити ринок, який у них тут є.

«Тому питання акцизів на тютюнові вироби – це прояв сили аграрного лобі. Вони відчули, що їхні прибутки можуть впасти. А продавати при падінні прибутку за кордон їм буде дуже складно, тому що в ЄС є чіткі вимоги до цієї продукції й ціна там в рази вища, ніж в Україні», – розповів Якубін.

«Це питання втрати надприбутків, які зараз мають агрохолдинги та тютюнові компанії. Вони розуміють, що якщо підвищать акцизний збір, то ринок зменшиться, збільшиться контрабанда всередині країни, а частина тютюнового ринку піде в тінь», – резюмував експерт.

Нагадаємо, питання акцизів на алкоголь і тютюнові вироби обговорювалося на засіданні міжвідомчої робочої групи ще в п'ятницю, 18 грудня. Тоді запропоноване Міністерством фінансів підняття адвалорної ставки на тютюн також не знайшло підтримки з боку депутатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: