Яким чином Москва підриває прагнення України до свободи? – Foreign Policy

Читать на русском
Здатність України проводити реформи постраждала в результаті різних елементів гібридної війни: економічних, соціальних, психологічних, політичних та інших методів впливу.
Андреас Умланд

Корупційна система України завдає ударів у відповідь, старі звички і структури зберігаються, а нове політичне керівництво в Києві виявилося зовсім не таким реформаторським, як вважали революціонери в 2014 році.

Про це пише старший науковий працівник Інституту Євро-Атлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд на сторінках американського видання Foreign Policy, повідомляє «Слово і Діло».

«Здатність України проводити реформи серйозно постраждала в результаті масштабної підривної кампанії Росії. Більш традиційні аспекти вторгнення Росії в Україну супроводжувалися різноманітними елементами «гібридної війни», що включають у себе невійськові економічні, соціальні, психологічні, політичні та інші методи впливу, які лише частково видно західним політикам і громадськості», – стверджує Умланд.

Список інструментів, завдяки яким Росія може впливати на події в Україні, далеко не повний. «Сюди можна віднести торгові санкції, секретні розвідувальні операції, міжнародні пропагандистські кампанії, кібератаки, дипломатичні суперечки, зосередження військ на російсько-українському кордоні тощо», – доповнює Андреас Умланд.

Проведення масштабних навчань і зосередження військ біля кордонів України полягає не лише в тому, щоб підготувати російських солдатів до можливого майбутнього нападу на Україну. «Головне тут – занепокоєння, яке ці маневри викликають всередині України й серед її партнерів», – вважає Умланд.

Як Україні перемогти в «гібридній війні» з Росією – експертЗавдання України на Донбасі – не піддатися на нав'язування зовнішньої політичної волі Кремля

Військові навчання біля кордонів покликані змусити всіх гадати: чи можуть російські війська атакувати Україну зараз або ж Кремль готується до наступальної операції в майбутньому? Або Москва просто грає на нервах Києва та намагається спровокувати підйом радикальних українських сил?

Внаслідок такої невизначеності українці дуже втомилися перебувати в стані очікування. «Це особливо стосується тих частин України, де переважає російськомовне населення. Підривна діяльність Росії спрямована на те, щоб відлякати підприємців, змусити випускників вишів розчаруватися, вибити з колії громадських активістів, відлякати іноземних партнерів та інвесторів», – робить висновок Умланд.

За його словами, реформаторський запал захлинувся внаслідок декількох груп факторів. Перша група – військова агресія та все, що з нею пов'язано, друга – криза у сфері економіки, третя – масштабні підривні кампанії РФ проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: