Як Україні перемогти в «гібридній війні» з Росією – експерт

Читать на русском

Завдання України в нинішньому асиметричному протистоянні з Росією на Донбасі – не піддатися на нав'язування нам зовнішньої політичної волі Кремля, однак при цьому – виснажити супротивника.

Про це facenews.ua розповідає радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України, доктор технічних наук, професор Володимир Горбулін, передає «Слово і Діло».

«У військовій сфері багато чого буде залежати від зовнішніх факторів (зокрема міжнародної допомоги). Швидше за все, Україна  і надалі потребуватиме суттєвої підтримки з боку своїх партнерів саме у військовій сфері, щоб бути готовою до військової відсічі у разі подальшої ескалації військової компоненти «гібридної війни». Не менш важлива задача формування системи аналізу загроз і захисту критичної інфраструктури, тому що захист об'єктів енергетичної інфраструктури (особливо в зоні, наближеній до АТО) повинна стати одним із пріоритетів для держави», – вважає Горбулін.

На його думку, протистояння необхідно вигравати, інакше ми будемо постійно мати справу з «самовідновлюваною гідрою». Крім того, зараз пріоритетним завданням є – дати ефективну і змістовну відповідь насамперед на військову, а також на інформаційну агресію проти нашої держави.

«Протистояти Росії в «гібридній війні» буде важко. Противник готувався до цього протистояння роками і чітко знає, чого хоче. Однак держава повинна навчитися протидіяти викликам «гібридної війни». Якщо це протистояння не буде виграно, ми завжди будемо мати справу з «самовідновлюваною гідрою», яка з'являється на місці вже нібито переможеного супротивника», – розповідає він.

Як стверджує фахівець, перед Україною в нинішньому асиметричному протистоянні – двомірна задача. У зовнішньому вимірі – не піддатися на нав'язування нам зовнішньої, безперечно деструктивної для нашої державності, політичної волі Кремля, однак при цьому – виснажити противника.

Читайте також: Штурм Маріуполя фото, відео (оновлюється)

Нагадаємо, 24 січня терористи ДНР і російські військові в 9:25 обстріляли з «Градів» східні околиці Маріуполя.

Маріупольська міська рада заявляє, що в результаті обстрілу загинули 30 і поранено 93 мирних жителів.

Секретар РНБО Олександр Турчинов поклав відповідальність за цей злочин проти людяності безпосередньо на президента Росії Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: