Скромні успіхи Саакашвілі розчарували жителів Одещини – Карнегі Центр

Читать на русском
Саакашвілі зробив класичну помилку: обіцяв більше, ніж зміг зробити. Однак і нова міська влада, і недоброзичливці в Києві також не дають запустити інвестиційні проекти, які б дали місту новий поштовх до розвитку.
Михеил Саакашвили

Губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі втратив довіру 90% жителів причорноморського регіону в результаті більш ніж скромних успіхів на своїй посаді.

Про це пише британський журналіст Томас Де Ваал на сторінках сайту Європейського Центру Карнегі, повідомляє «Слово і Діло».

«Одесити сподівалися, що ця людина з репутацією реформатора та борця з корупцією зможе позбавити місто організованої злочинності та неефективності. Однак після низки помилок на посаді губернатора Одещини 90% жителів у ньому розчарувалися», – пише Де Ваал.

За словами журналіста, Саакашвілі зробив класичну помилку: обіцяв більше, ніж зміг зробити. Він обіцяв влаштувати будинки юстиції за моделлю, що зарекомендувала себе в Грузії: громадяни зможуть отримати потрібні документи в електронній формі, не стикаючись із чиновниками-вимагачами. Він обіцяв побудувати на місці нинішньої розбитої траси до румунського кордону нове шосе, планував зачистити корумповану митницю в міському порту та розібратися з розкраданням бюджетних коштів.

«Але минув майже рік, та поки що головним досягненням нового одеського губернатора є Центр державних послуг, що повторює модель Будинку юстиції. Щодо траси в Румунію, то нічого так і не зроблено», – констатує Де Ваал.

У Саакашвілі є бажання бути загальнонаціональним лідером — експертПолітолог пояснив, чому протистояння Голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі та Президента України буде наростати.

Серед іншого Саакашвілі обурювався, що міська рада «під тиском Януковича» віддала міжнародний аеропорт у приватні руки безкоштовно. Проте Одеський аеропорт так і не вдалося повернути у власність міста, всупереч обіцянкам губернатора. Помічник Саакашвілі Саша Боровик пояснив автору статті, що довелося вибирати – або завершувати наявний проект, або почати все спочатку. «Ми налякали їх, ми змусили їх відремонтувати аеропорт. Але ми не могли забрати його в них», – розповів він.

Проте, за словами Боровика, як пише Томас Де Ваал, нова міська влада та недоброзичливці в Києві не дають запустити інвестиційні проекти. «Він (Боровик – Ред.) також стверджує, що в січні 2016 року область нарешті стала отримувати прибуток від митного терміналу та планує вкласти половину надходжень у будівництво дороги», – йдеться в статті.

На відміну від переважної частини місцевої еліти, новий губернатор Одеси явно прагне до слави, а не до особистого збагачення. «Але навряд чи одеситів влаштує, якщо їхнє місто стане ще одним епізодом бурхливої ​​політичної кар'єри Саакашвілі, а на практиці нічого, крім запуску кількох гучних проектів, не зміниться», – робить висновок Томас Де Ваал.

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: