Посол ФРН у США розповів, чому в Україну не прийдуть інвестори

Читать на русском
Неефективна боротьба української влади з корупцією ставить під сумнів продовження допомоги з боку європейських союзників, а також повну інтеграцію із Заходом.
Арсеній Яценюк

Через два роки після того, як прозахідна революція призвела до конфлікту з підтримуваними Росією сепаратистами, Україна змушена протистояти набагато більш серйозну загрозу – повсюдної корупції, яка й призвела до протестів у 2013 році.

Про це пишуть автори USA Today Орен Дорелл і Кім Х'єлмгаард, передає «Слово і Діло».

Поки конфлікт на сході України виснажує кошти й забирає життя людей, політики в Києві змушені протистояти зростанню невдоволення в зв'язку з крахом економіки та повсюдною корупцією, яку вони обіцяли викорінити ще два роки тому.

«У неефективній боротьбі України з корупцією на кону стоїть підтримка її європейських союзників і повна інтеграція із Заходом, про що попередив посол Німеччини в США Петер Віттіг», – пише USA Today.

За його словами, боротьба з корупцією має стати пріоритетним завданням українського уряду. «Якщо Україна не модернізує та не реформує свою економіку, якщо вона не впорається з проблемою корупції, європейські та західні інвестори не прийдуть в Україну. Ніхто не піде в країну, де є ризик зв'язатися зі структурами, робота яких не базується на диктатурі закону», – сказав Віттіг у бесіді з виданням USA Today.

На тлі постійних військових зіткнень українська влада все ж внесла низку економічних і політичних змін, однак її європейським спонсорам і українським реформаторам цього виявилося недостатньо. В результаті це призвело до відставки генерального прокурора Віктора Шокіна на підставі того, що глава ГПУ не зумів впоратися з корупцією. Арсенію Яценюку поталанило більше – він зумів пережити вотум недовіри та залишитися «в сідлі». Чи надовго?

Боротьба з корупцією має стати пріоритетом політики Києва – Die WeltУкраїна страждає від корупції та порочної економічної політики. Реформи для України – це питання виживання.

Очевидні політичні махінації ставлять під загрозу перерахування фінансової допомоги в розмірі $4 млрд від МВФ, Євросоюзу та США. Україна потребує цих коштів, які підуть на відновлення економіки. Проте кредитори не будуть надавати Україні допомогу, якщо вона вирішить створити новий уряд.

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, сказав, що наступний рік стане вирішальним. «Не думаю, що українці будуть і далі терпіти бездіяльність українських політиків, – сказав Макфол. – Українці вважають, що зараз вони борються за своє життя», – заявив він.

Як повідомлялося раніше, у Вашингтоні розчаровані повільним рухом реформ в Україні, а на Заході все частіше звучить невдоволення необхідністю надавати допомогу країні, де, як і раніше, панує корупція та політична криза.

Заступник генерального прокурора Віталій Касько 20 лютого зазначив, що боротьба з корупцією в прокуратурі поки не отримала жодного результату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: