Вашингтон втомився від бездіяльності української влади – Пайфер

Читать на русском
Захід може просто прийти до висновку, що ситуацію в Україні неможливо виправити. На Заході все частіше будуть звучати питання: чому ми повинні витрачати свої ресурси для допомоги Україні, якщо в країні триває корупція і політична криза.

У Вашингтоні розчаровані повільним рухом реформ в Україні, а на Заході все частіше звучить невдоволення необхідністю надавати допомогу країні, де як і раніше панує корупція і політична криза.

Про це повідомив в інтерв'ю порталу «Хвиля» дипломат і співробітник наукового центру Brookings Institution, один із співавторів відомого «Будапештського меморандуму» від 1994 року, Стівен Пайфер

«На сьогоднішній день у Вашингтоні існує серйозне розчарування, як ходом реформ, так і незначним прогресом у боротьбі з корупцією», – каже Пайфер.

Що стосується підтримки Заходу, то їх терпіння добігає кінця. «Ще з часів президента Кучми в 1994 році Штати та ЄС сподівалися на швидкі реформи в Україні. Та ж ситуація тривала й за часів прем'єрства Ющенка в 1999-2001 роках. Потім Помаранчева революція та нові надії на поліпшення ситуації в Україні, які, на жаль, так і не виправдалися», – вважає Пайфер.

За його словами, сьогодні схожа картина. У підсумку Захід може просто дійти висновку, що ситуацію в Україні неможливо виправити. «Якщо Порошенко та Яценюк не реалізують гарантовані перед Заходом обіцянки, то на Заході все частіше звучатимуть запитання: чому ми повинні витрачати свої ресурси, час для допомоги Україні, якщо в країні триває корупція та політична криза?», – прогнозує дипломат.

Канада може надати Україні летальну зброюПредставники діаспори ведуть переговори про розвиток військового співробітництва між Канадою та Україною.

Водночас Пайфер упевнений, що Європі та США потрібен стабільний і передбачуваний партнер в особі України, всі зусилля влади повинні бути спрямовані на реформи, а також на європейську інтеграцію. Він також радить українській владі приділяти більше уваги внутрішнім ризикам у зв'язку з ростом недовіри серед простих українських громадян.

Раніше державний секретар США Джон Керрі зазначив, що у Вашингтоні «немає жодних ілюзій» щодо того, які труднощі мені доведеться долати.

Нагадаємо, що Вашингтон залишить санкції щодо окупованого Росією Криму доти, доки той не буде повернений Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: