«Кожен виживає, як може»: Кулеба відповів США на критику ударів по російських НПЗ

Читать на русском
Голова МЗС Дмитро Кулеба назвав необґрунтованою критику українських атак на російські нафтопереробні заводи.
Фото: AP

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що не вчабає причинно-наслідкового зв'язку між ударами по російських нафтопереробних заводах і ситуацією на світових енергетичних ринках.

Про це він заявив у ефірі національного марафону.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

«Послухав пана Остіна – дуже великий друг України, багато для нас зробив, але от в цьому питанні, чесно, я не бачу причинно-наслідкового зв'язку. Коли в росії вибухає нафтопереробний завод, то ми бачимо появу проблем на російському енергетичному ринку. Але щось я не бачу проблем на світовому.

У нас через відсутність батарей Patriot росте перелік загиблих мирних громадян. Це нікого не хвилює?», – зазначив Кулеба.

Міністр також зауважив, що повномасштабну війну, у тому числі ракетно-дронові масовані обстріли, розв'язала росія. І Україна змушена захищатися від її атак.

«Треба мислити своїми інтересами. Якщо партнери дають батареї Patriot завтра, але просять не робити певних речей, тоді є предмет для розмови. А якщо ми не маємо цих батарей, не маємо пакету допомоги і при цьому нас просять щось не робити, тоді немає предмету. Тоді про що говорити? Тоді кожен виживає як може», – сказав Кулеба.

Нагадаємо, голова Пентагону Ллойд Остін закликав Україну припинити атакувати російські нафтопереробні заводи через буцімто підвищення світових цін на нафту.

Міжнародне енергетичне агентство підтримало позицію США та заявило, що удари по російських НПЗ можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів.

Як відомо, з початку року вже було атаковано понад 13 російських НПЗ. Удари дронів призвели до зростання ціни на нафту. Як зазначили у СБУ, доходи від експорту нафтопродуктів становлять третину російського бюджету і «левову частку» військового бюджету.

Раніше президент України Володимир Зеленський наголосив, що союзники України мають підтримати удари по об'єктах нафтової інфраструктури країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: