У МЕА заявили, що атаки на російські НПЗ можуть підірвати світові ринки нафти

Читать на русском
Міжнародне енергетичне агентство підтримало позицію США та заявило, що удари по російських НПЗ можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів.
Reuters

У Міжнародному енергетичному агентстві заявили, що атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть підірвати глобальні ринки нафтопродуктів.

Про це повідомляє Bloomberg.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

Згідно з щомісячним звітом МЕА, близько 500-600 тисяч барелів на день потужностей країни з переробки сирої нафти можуть бути втрачені в цьому кварталі через атаки.

МЕА наголошується, що зупинка пошкоджених нафтопереробних заводів або установок терміном від чотирьох до восьми тижнів на ремонт «може означати значну втрату» російського експорту нафтопродуктів. У той же час міжнародні ринки «залежать від російського експорту дизельного палива, нафти та авіаційного палива, у той час як нафтопереробні системи в Азії поглинають значні обсяги прямогонних та крекінг-залишків країни для збільшення сировини для модернізації».

Таким чином, заявили у МЕА, українські атаки «можуть мати побічний ефект» для світового енергетичного ринку.

Нагадаємо, напередодні міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що атаки України на російські НПЗ можуть вплинути на світові енергетичні ринки, а тому краще зосередитись на військових цілях.

Президент Володимир Зеленський вважає, що союзники мають підтримати удари дронів по об'єктах нафтової інфраструктури росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: