Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотники

Читать на русском

Україна з початку року завдала майже три десяти ударів по об'єктах російської нафтової інфраструктури — нафтопереробних заводах та сховищах. За оцінками експертів, внаслідок атак було зупинено до 14% нафтопереробних потужностей країни. Значного впливу на вартість пального це поки що не мало, але влада вже була змушена тимчасово заборонити експорт бензину, виробництво якого різко скоротилося. Поки атаки не завдали критичної шкоди галузі, але якщо вони продовжуватимуться росія може зіткнутися зі зростанням цін, дефіцитом і проблемами з поставками для армії. Географія ударів у січні-березні – на карті «Слово і діло».

З початку року українські дрони близько дев'яти разів атакували російські нафтобази – у Клинцях, Санкт-Петербурзі, Орлі (двічі), Туапсе, Курську (двічі) та Долгом. Також була атакована нафтобаза у Гвардійському в окупованому Криму.

Під удар потрапили нафтопереробні заводи росії з першої десятки найбільших: «Киришинефтеоргсинтез» у Кірішах (потужність переробки близько 20,1 млн тонн на рік), Рязанський НПЗ «Роснафти» (18,8 млн тонн), «Лукойл-Нижегороднефтеорг» 17 млн тонн), «Лукойл-Волгограднафтопереробка» у Волгограді (15,7 млн тонн), «Славнафта-Ярославнафтооргсинтез» у Ярославлі (15 млн тонн), «РН-Туапсинський НПЗ» у Туапсе (12 млн тонн).

За інформацією ЗМІ, на рязанському НПЗ внаслідок удару дронами було виведено з ладу 70% потужності первинної переробки, на заводі «Лукойл-Нижегороднафтооргсинтез» — половина. Також на чверть зупинялася переробка на заводі у Волгограді.

Серйозні пошкодження отримали заводи «Роснафти» у Туапсе та Сизрані – на даний момент вони не випускають нафтопродукти. Причому завод у Туапсе був атакований ще наприкінці січня, таким чином він не функціонує вже два місяці.

У січні під удар потрапив НПЗ в Усть-Лузі, там повністю зупинялася переробка. Також уже не вперше були атаковані Ільський та Афіпський НПЗ у Краснодарському краї.

На Куйбишевському НПЗ біля Самари в результаті атаки було виведено з ладу одну з двох його установок первинної переробки нафти — приблизно половина потужності підприємства. Сьогодні стало, що завод повністю зупинив виробництво через пошкодження.

Крім того, дрони атакували Слов'янський НПЗ у Краснодарському краї, який виробляє авіаційний гас, бензин, вакуумний газойль та мазут; Новошахтинський НПЗ у Ростовській області (тимчасово припиняв роботу); Невський НПЗ у Санкт-Петербурзі.

Загалом, як писало російське видання «Верстка», у росії 38 великих НПЗ і 16 із них перебувають у зоні досяжності для атак українських безпілотників. Разом ці підприємства на рік переробляють 158,4 млн тонн нафти.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що США нібито попросили Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи.

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина зазначила, що Україна, атакуючи нафтопереробні заводи на території рф, діє відповідно до стандартів НАТО. А радник глави Офісу президента Михайло Подоляк спростував інформацію про прохання США.

У США заявили, що від початку повномасштабної війни не підтримували удари України по російській території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: